Hukum meletakkan gambar mendedahkan aurat, khas untuk photographer, blogger, dan facebooker






Harap-harap entry ni pendek, tapi bermanfaat. Dalam berblog, fotografi atau facebook, antara benda yang kita selalu lupa, aurat. Baik di header, ataupun di sidebar kadang-kadang mesti ada gambar macam orang dah kahwin dengan pasangan masing-masing, takpun  gambar yang kurang sopan. Kalau photographer pulak, lepas ambil gambar, mesti nak tayang kat orang lain pulak gambar-gambar model wanita yang tidak menutup aurat atau seksi. Lepas tu, sampai ke blogger, berebut-rebut nak muatkan dalam blog untuk trafik trafik sebagaimana diceritakan dalam tips menjadi blogger otai dan ternama sebelum ini...ntahapapantah..   Berikut jawapan dari Ustaz Azhar Idrus tentang masalah ini, yang diambil dari laman web rasmi beliau, Digital Mukmin: . Apa hukum kita mengambil gambar model2 yang mendedahkan aurat ( model wanita terutamanya). Jawapan : Haram samada model lelaki, wanita atau khunsa. . Lepas shoot kite sebarkan dengan upload dalam Facebook, or mane2 forum. Adakah kita turut mendapat dose dalam kes penyebaran gambar2 sebegini rupa? Jawapan : Setiap yang haram dilihat maka haram pula diperlihatkan kpd orang lain samada dimuatkan pada majalah, akhbar, internet dll. Selama mana gambar-gambar tersebut belum di delete, maka selama itulah photographer dan facebooker semua mendapat saham dosa. . . P/s: Iklan, kalau gambar kurang sopan tak perlu lah kot letakkan syarat pertandingan atau contest MESTI meletakkan banner gambar diri sendiri yang tidak menutup aurat di sidebar atau di entry. Selagi mana orang tengok, selagi tu dapat dosa. “Nice” bukan? Lagi seronok tengok gambar binatang-binatang comel seperti Sugar Glider, Kucing dan Panda.
 P/s: Ambil jawapan sebagai pendapat, bukan fatwa.

1 comments:

Blogger said...

Are you looking for free Twitter Followers?
Did you know you can get these AUTOMATICALLY & TOTALLY FOR FREE by getting an account on Like 4 Like?

ToLoNg bAgI keMo sY MaKan Eh!~

Recent Posts

Semanis Kopi Pekat

Download Muvee at MHOmuvee

 

Designed by Templateism