Best ke memasak??


Alamak...mcm mane lak leh tetibe kuar tajuk tu ek?? Ontah la..aku pon kurang pasti.disaat-saat aku seakan-akan jem ni..tp yang pastinya aku nak cite kat korang pasal luahan hati seorang cheff..
oke,setelah agak lama aku berkecimpung dalam dunia masakan ni....Seingat aku baru sekarang aku merasakan atau mengeluh,Memasak itu adalah sangat letih..kenapeee? erm..mungkin sbb aku dah jemu?? ohh tidakk~
Aku x pernah rasa jemu untuk memasak...kerana aku adalah seorang yang paling suka makan..bila aku terasa nak makan..aku akan makan ape yg aku nak...bg aku mencuba resipi baru tu adalah benda yang paling best... (best la kalo jd..kalo x jd paneh ati..haha)..
dr dulu sampai sekarang aku selalu mencuba untuk mencuba resipi-resipi baru.. kalau zaman sekolah-sekolah dulu slalu tgk cheff wan dalam tv membebel-bebel sambil memasak....antara org yang paling setia menunggu depan tv adalah AKU...banyak koleksi resipi-resipi cheff wan yang aku simpan..mcm-mcm masakan aku dah cuba buat..Dan akhirnya kini aku berjaya menjadi seorang tukang masak....Tukang masak je...bukan Cheff.. haha.. :o)

aku nak share sikit gambar-gambar yg sempat aku snap dikala bz.. meh meh tgk...

\
 haa..kek ateh ni namo eh ButterPrawn..kat luar tu yang nampak setompok tu adalah telur yang di carik-carik menggunakan senduk didalam kuali...bukan susah mane pon nak wat.. heee

 Yang kek dlm pinggan lebar ni lak...Yam Ring with SweetSour Chicken... selalu eh Yam Ring with Seafood Kom Boh...tp den tuka kan guno sweetsour ayam..hehe


haa..Yang ni den paling suko..udang goreng topong rangup..lamo den blaja camno nak buek bancuhan topong ni..dah dapt bancuhan topong den kono laei blaja mcm mano nak goreng dengan api yang cukup untuk buek dio jd gomok mcm tu..kek dalam tu,udang eh xdo la bosar mano..tp dio punyo topong.
umang aih..kemain GODANG laei..
hekhekhek..

p:s : sekiranya kita suka Mencuba pasti hasilnya memberangsangkan... Belajarlah dari kesilapan... sangat-sangat membantu untuk perbaiki kelemahan diri sendiri...

maafkan aku mamat ganu!!


Bola punye pasal...mcm2 bende leh jd.x kire la EPL ke.ape ke...janji bola... oke..




       Semalam lepas balik dr keje aku lepak mamak...then dlm kol 12 lebey mcm tu aku g 7e..tgh rilek2 besembang ngan dak 7e tu ade 2 org mamat dtg kat aku...die nk pinjam lighter...nampak gayanya baru balik dr stadium..sbb kat pipi die ade cop bendera terengganu...muke die kelihatan sedih then tetibe die tanye aku sesuatu.. 
mamat : assalangmualaikum bro.nok pinjang lighter bleh?
aku : ws..nah (aku pon bagi smbil senyum)
mamat : maseh bro...
*sambil tgk die berlalu aku pon jerit...jgn sedeh bro...taun depan ade lg..adat la permainan ade kalah ade menang....
*Tibe2 die patah balik (aku cuak gak..mcm nak betumbuk je),then die tanye aku sesuatu....
mamat : erm bro,guane yek nok g pudu malang2 gini..
aku : erk...nak wat ape gi pudu??,mane ade kenderaan awam dah mlm2 ni...
mamat : sebenarnye bro..kami bukan sedeh sebak ganu kaloh...tp kami KENE TINGGAL BAS!!!
aku : yeke.....hahahahahahaahahahahaahaha (gelak x ingat dunia.)
*aku tgk mamat tu mcm dah panas je ngan aku sbb kene gelak.... wakakaka

p/s : mintak mahap ye bro....bukan niat nak gelakkan korang..tp siyes aku xleh tahan smlm.. wakakakaka...

Taknak Tulis tajuk ape2 buleyh??


haha..okee...arini den nak naip entry lam edisi nismilan lak..buleh? apo?? ado yg x paham?? dulik po den..lantak koghang la nak paham ko tak..yang ponting den yg nak nulih..eh naip...banyak bonar lak songeh eh..korang baco yo ontok2...bukan apo.. punyo semangat..meluap-luap kek dado den bilo dongar nismilan akan monang lawan ponyu sok... hahaha..
somemang eh,den mmg penyokong tegar pasukan Ghuso...abah den org nismilan...so dari kocik sampai la bosa cam nakgajah ni...den mmg sokong nismilan..mmg sojak lahir dah azali laei... uiceh!!

oke... masok bab laen lak yo...

den sobonar eh nak cito sikit2 sal tompek kojo den kek shalam nia!..makin ari den ghaso makin soleso ngan suasano kek sini...den dah dapek tiun eh..kojo yang borek2 dulu den raso makin gingan...yg susah2 maghin.. sumo eh dah ghaso sonang amek... pojam mato pun leh masak...hehe... dulu momulo kojo teghaso yo ponek..tp skang ni dah kigho normel2 yo...yo la an..dulu mask berduo..skang dah masok oghang baghu.... gingan skit kojo den... lau x maghin sume den nak kono buek..skang dah ado bahagian memasing... hehe..

erk....ado yg dah busan ko baco bahaso nismilan nih???  ilek la dulu...ari2 dok baco bahaso baku , bahasa sms , skali skalo kono la gak baco bahaso-bahaso camni an... an an an????
baghu la lueh skit permandangan... dah banyak aku mlalut nih..kojo tak yo siap2 laei.. ok lah yo...jumpo laei...


p/s : hehe..semuo bondo kek ateh ni adolah hak cipto terpeliharo oleh den sendirik.... apo2 pon thanks sobab sudi nak mmembaco eh... sian korang sampai terbolit2 lidah nak maco kan..wakakaa :o)

Pencetus isu agama...Mane hacker2 yang power2 tu??


Assalamualaikum.. hmmm... harini aku agak panas hati bile aku on Fb aku ternampak 1 link yang sangat2 membuatkan aku kecewa... satu group ditubuhkan yang bernama F*ck Islam... aku minta semua kerja sama korang untuk report page ni... jangan biarkan agama kita dihina sewenang-wenang nya... jom sama2 kite REPORT.... dan lagi 1...saat2 ni aku terpikir...mane perginya hacker2 kita??? Gaysec takkan berdiam diri je?? Rilekscrew mane?? fb artis korang sebok2 nak hack...Jack Sparrow rilekscrew takkan tgk je bende2 yang sensitif mcm ni... Aku cabar hacker2 ni hack group yang menghina agama kita ni...AKU CABAR....!!!




p/s  : aku sedih + marah tgk benda2 mcm ni..tolong la..aku merayu kat korang sma2 kita tegakkan kebenaran agama kita...

Rokok itu Haram..Kenapa...??


Assalamualaikum wahai rakan2 ku... oke..setelah lama aku menyepi arini aku kembali dgn tajuk yg agak sinonim kita dgr...aku nak kongsi sikit dengan korang...sedang aku jalan2 kat FB..aku terjumpa 1 artikel yang menyatakan rokok itu haram..setelah aku baca artikel tersebut.. aku sedar bertapa haramnya menghisap rokok...
Selama ni kita tau bahawa rokok tu haram..ade yg kata makhruh!! so jum kita baca sama2 artikel mengenai Asal usul rokok...

SEJARAH TERCIPTANYA ROKOK!!!
Rasulullah SAW pernah bersabda (maksudnya) : “Kelak akan datang kaum-kaum di akhir zaman, mereka suka menyedut asap tembakau dan mereka berkata: Kami adalah umat Muhammad padahal mereka bukan umat ku dan aku juga tidak menganggap mereka sebagai umat ku, bahkan mereka adalah orang yang celaka”
Abu Hurairah R.A yang mendengar sabda tersebut bertanya: “Bagaimana sejarah tembakau itu tumbuh wahai Rasulullah?”
Sabda Rasulullah SAW : “ Sesungguhnya setelah Allah menciptakan Adam dan memerintahkan para malaikat untuk sujud (tanda penghormatan) kepada Adam, seluruh malaikat kemudian sujud kepadanya kecuali iblis. Dia enggan, sombong dan termasuk orang-orang yang kafir. Allah bertanya kepada iblis : Wahai iblis apa yang menyebabkan kamu tidak mahu sujud ketika Aku memerintahkan mu? Kata iblis : Aku lebih baik darinya, aku tercipta dari api sedangkan ia dari tanah. Allah berfirman: Keluarlah engkau dari syurga, sesungguhnya engkau terkutuk dan engkau dilaknat hingga akhir. Iblis keluar dalam ketakutan hingga terkencing-kencing. Dari titisan kencing iblis itulah tumbuh sejenis tumbuhan yang dinamakan pokok tembakau.”
Nabi bersabda lagi : “Allah memasukkan mereka ke dalam neraka dan sesungguhnya tembakau adalah tanaman yang keji”
(Saya petik keseluruhan maksud hadis ini dari buku ‘HARAM MEROKOK’ oleh Adil Akhyar muka surat 12)
Kepada rakan2 ku yang merokok, moga kita tidak rasa tersinggung hati dengan hadis ini - B.B.Bangi.



p/s : sama-sama lah kita fikir demi kebaikan di dunia dan akhirat...

Slide Show by Mimy Zainal...Thanks alot!


Assalamualaikum...aku nak share ngan korang sume 1 video yg di create oleh mimiy zainal... video slide show je pon...tp akak bermakna untuk aku... teringat kat diorang sume... Andai dpt diputarkan kembali masa2 saat perkenalan antara aku dan diorang..aku takkan mengambil langkah yang salah...tp apakan daya... semua di atas kuasa NYA!! Segalanya bermula dengan indah...cukup indah untuk aku...sangat2 aku hargai kurniaan Allah kepada aku...tp,Akhirnya..hmm...yelah kan...Kita hanya merancang tp Allah yang menentukan segalanya.. Terhiris sgt hati ini bila dpt tau sesuatu yang pekara yang kalau boleh mmg aku xnak tau... tp apakan daya...Dunia ni sungguh kecil..x sebesar yang kita sangka... Semua terungkap sekelip mata.. Alhamdulillah...awal sgt aku sedar dr kesesatan...dari aku terus tersesat..Allah dah buka pintu hati aku untuk terima segalanya dengan redha... Mungkin mmg die ditakdirkan bukan untuk aku...walau sebesar kuman....
Ok..korang tgk la slide kat bawah ni...ade gambar kitorang bersama... kenangan yg indah tu tetap aku xkkan lupakan...sekurang2nya mimiy zainal dah abadikan kenangan kami semua dalam slide video ni.... :)


                                   .
Memory Slideshow: Ajijah’s trip to Bangi, Selangor, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Bangi slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.

p/s: rindu hati ni nak jumpe diorang sume..agak2 bile lg kite leh jumpe ek?? terutama lily~ yang jauh di perantauan.. :)

aku Kembali lagi!! yehuuuu!!


Assalamualaikum...ok...tarik nafas dulu... tarik nafas dalam...hembus slow2... orait... bismillah,
Setelah sekian lamanya aku x update blog ni..arini aku akan mula update semula...dengan wajah baru... dengan entry2 yg lebih syiok~ banyak bende yg aku nak cite kat korang...insyallah satu per satu aku akan post... memandangkan skang ni aku agak bz dgn kerja...so,masa terbatas sikit... aku tau...ade 2 3 org pembaca setia blog aku yang sentiasa jalan2 kat sini..dah lame x bukak email...x update blog...skali bukak mcm2 email ade.... mcm2 kata semangat yg mereka berikan kat aku... ok..aku cuba untuk menjadi seperti dulu... korang jgn risau...
dan Untuk Pengguna2 mIRC script...yang sentiasa bertanya bile nak buat script baru.... insyallah...script baru dalam pembikinan... dah 50% siap...tinggal beberapa remote lg aku nak tambah..background... sound effect.. then akhir skali check balik dr a sampai z... insyallah.. heee

p/s : apsal la skema sgt lak aku kali ni ek.. ekekeke

ToLoNg bAgI keMo sY MaKan Eh!~

Recent Posts

Semanis Kopi Pekat

Download Muvee at MHOmuvee

 

Designed by Templateism