Perasaan ataupun Perasan??


Assalamualaikum..





Dah macam biskot kan aku ni..Kejap ada, Kejap tak ada.. 2 3 entry aku tulis...Aku menyepi seketika..
Harap dimaafkan ya kawan-kawan.. aku terlalu sibuk dengan kerja..tak ada masa untuk aku mengUpdate blog ni...Okeh..aku ade cerita sikit yang aku nak kongsikan dengan korang..Cerita tersebut bertajuk macam yang kat atas tu la..""perasaan ataupun perasan"..Sebenarnya aku masih malu dengan kejadian yang menimpa aku malam tadi..Malam tadi..lebih kurang pukul 8.30pm..Aku terpanggil untuk melepak di mamak..Tiba-tiba teringin betul nak pekena teh tarik...Aku pon capai kunci motor abang aku yang tergantung di paku dinding dan terus memecut laju menuju ke arah mamak..konon2 dalam cite kl menjerit la kan (Mamakk tungguuuu) haha...
dalam perjalanan aku rasa poket aku begetar-getar..aku pon memberhentikan motor di selekoh area kedai acheh tu..rupa-rupanya kawan aku yang call..aku pon rilex la kejap kat tepi jalan tu..sembang punya sembang, tiba-tiba datang 3 biji kereta melulu ke arah aku dan parking kereta betul2 depan aku..satu lagi belakang aku dan 1 lagi sebelah aku..Hati aku rasa sangat tak sedap..hinggakan aku terkedu seketika..hati aku bedebar, ktak! pintu kereta dibuka..turun seorang lelaki di kereta hadapan aku...ktak! ktak! turun lagi 2 orang lelaki dari kereta belakang aku...dan ktak! seorang lagi keluar dari kereta sebelah aku... Aku yang kecuakan merasa sedikit hairan apabila lelaki tersebut bersalam-salaman antara satu sama lain... aku yang masih terkejut memerhati sahaja gelagat mereka.. tiba-tiba aku terlihat dari arah bertentangan aku sebiji tow truck menuju ke arah aku.. Aku merasakan lega yang amat sangat apabila melihat tow truck itu.. dalam hati aku tak putus-putus mengucapkan rasa syukur kepada ilahi...Legaaa sangat... Rupa-rupanya baru aku perasan..aku berhenti betol2 di sebelah sebuah bengkel kereta..hahaha...Sengal....aku pon tamatkan perbualan dengan kawan aku..dan terus menuju ke destinasi...teh tarik punya pasal..menggeletar satu badan.. haha :P



p/s : haha..setahu aku,aku tak penah cari pasal dengan orang..tapi kejadian yang mencuakan ni betol2 buat aku tersenyum sendiri bila aku teringat... kekeke

Sambil Menyelam Minum Air (part 2)





oke...Sambungan dari part 1...

hmm...Di Siang hari begini..mood agak kurang selesa..Bercampur baur dengan rasa penat,gembira,sedih,terkilan dan mungkin ade lagi yg tak dapat aku nyatakan disini...Yang pastinya aku agak tertekan dengan keadaan aku sendiri..Alhamdulillah, majlis pernikahan abang aku sudah selesai...penuh dengan tradisi dan adat org sarawak.. Di saat mengumpul idea,aku ditemani lagu nyanyian to'ki - Selumbar..ohh..maaf,aku bukan nak meluahkan isi hati aku..cuma, bila tengok abang aku bersanding, Jauh dalam hati aku..Aku teringin berada ditempat itu..di kerusi itu...di mahligai itu....dari raut wajah abang aku...jelas sekali dia kelihatan amat gembira walaupon mungkin keletihan dengan photoshoot yang tak berhenti dari semalam..sakan betul bergambar..Tapi itu lah detik-detik manis yang patut dirakamkan oleh sepasang mempelai..buat kenangan hingga ke hujung nyawa...
Ok,Mukadimah yang agak panjang..haha.
Nak masuk topik pasal "Sambil Menyelam Minum Air" pulak ni...
Dari Entri yang pertama akau belum kaitkan apa kaitan tajuk entri dengan sarawak ni...
baik..Sebenarnya tujuan utama datang ke sarawak ni untuk memeriahkan lagi perkahwinan abang aku..tp setelah sampai kat sini....kami bercadang untuk bercuti sekali....Cuti aku pon dilanjutkan selama 9 hari..wew...lama kan?
mmg lama lah..menyampah je bos aku nak approve cuti tu..haha..Sepanjang di sarawak,aku dapat merasakan layanan yang diberi oleh keluarga baru aku sangat memuaskan..diorang sangat-sangat sporting..berbudi bahasa..hinggakan baru 2 hari aku balik ke sememanjung..aku rindu sangat nak ke sarawak... belum puas rasanya menikmati keseronokan di sana.....menikmati bermacam juadah...kuih muih yang pelik bagi aku.... hehe,pelik sebab x penah jumpa..1st time aku jumpa kuih nama "Selorot" (kuih berbentuk siput sedut).."kek kentang yang bewarna oren" (bila rasa tak pasti pula kentang ataupun carrot..huhu)..
Banyak tempat-tempat yang menarik sempat aku kunjungi...walaupun cuma sekejap..Tapi hati aku puas kerana akhirnya aku sampai tempat yang selama ini aku cuma dapat tgk pada gambar..
Ok,antara tempat-tempat yang aku rasa, bila lain kali aku pergi sarawak aku akan ke sana lagi adalah Pasar satok...kat sini bermacam-macam benda pelik aku jumpa..hehe..jum tengok gambar2 aku dekat sarawak...




yang kat atas ni...Gambar pukul 6 pagi..Bangun awal,sebab punya semangat nak pegi sarrikin... huhu


Yang kat atas ni plak..kat mane tah..aku lupa nama tempat die...berhenti untuk sarapan..lapa doh..
haaa...yang kat atas ni view yang paling cantik bagi aku..pakai kamera enset je pon.. pergh.. terbaik.. sejuk hati bile pandang view ni.. (",) rindu nak pegi srawak lagi..lain kali kalau pergi mesti kena bawak joran.. terbaik!!!


haaaaaaaa...nampak x kucing yg COML tu?? yang warna kelabu tu?? hehe tu kucing siam..name die kumuk!! hahaha..kenangan di muzium kucing..meoww~

tibe2 je terselit gambar ni.. hehehe comel kan.. :P gambar kat airport..

Dua gambar kat atas ni pon merupakan gambar yang terbaik... sejuk hati bile tgk gambar ni.. tenang dengan keindahan ciptaan Allah swt..

ini pula gambar masa kenduri..tolong masak sikit2..x reti nak tolong banyak..kerana cara diorang berbeza... xnak la nanti dikatakan pandaipandai je nak letak itu letak ini.. hoho.. jadi, banyak tolong tengok je.. kekekek
Antik kan kereta tu...macam kereta bapak aku zaman beliau mudamuda dulu... mase aku dekatdekat ngan kerata tu untuk begambar..Auntie cina tuan bini tuan punya kereta tu halau aku..haha "oi,apa bikin..takbley angkat gambar..sana sanaaa...." kene Halau sehh.. tapi aku amek gambar gak..haha terbaik..manyak soli aaa anti!!!

hoho..ni minuman yang aku x pernahjumpa kat semenanjung.. mungkin la ada..tapi dah takdir kat sarawak jugak aku nak minum air ni... air teh berperisa pandan... Tehsipeng kot name die.. x sure.. tapi mmg sedap..kalo korang gi sawarak..mesti cuba taw!

haaa..tu tu, tgk tu..nasik lemak die..kekeke.. kedukut kan org sarawak ni..balut gune plastik je.. kekekke yang signboard hijau tu..rojak kucei..x sure lak kucei tu ape... tp mengikut kepercayaan org sana..itu adalah rojak ayam..boleh tahan jugak rasa dia... kena dengan selera aku.. terbaik...
ok,ini adalah joget lambak..x sesuai ditonton oleh kanakkanak.. sbb nanti diorang akan tiru aksi dalam ni.. hehe..tak adalah..mainmain je..enjoy gila diorang ni..happening je..Joget lambak adalah salah satu tradisi di sarawak....yang baju putih tu..abang kepada pengantin..cewahh..semangat je menari.. huhu
haaa...yang gemok tu bukan aku.tapi pakcik aku..(pak itam)..bukan main semangat lagi beliau menyanyi.. yang bestnye ade pulak penari..hulammak!! yang baju biru tu paklong aku..bukan main twist lagi beliau.. tp diorang da best..sporting gila... jangan gelak taw.. hehehe
Satok Night view.. lawa kan.. nampak x aku kat bawah tu... haaa...tgk betol2... tu tu... alah...x nampak sudah!!sapa jumpa aku bg spuloh hinggit.. haa tgk balik betolbetol... hoho

p/s: Ternyata sangat indah alam ciptaan Allah s.w.t ni..tatkala ini aku sangat merindui sarawak.. insyallah suatu hari nanti aku pasti akan menjejak kan kaki lagi di sana..InsyAllah... :)


fenomena baru remaja masa kini


Assalamualaikum..ade yang rindu aku tak??? maaf la, lately aku agak bz..so, memang payah sikit nak update blog.. :(
banyak idea-idea muncul time aku bz..tapi, bila ada masa je nak update blog, otak aku beku...
orait.. berbalik pada tajuk... aku nak sentuh sikit pasal fenomena muda mudi sekarang ni..
errr..fenomena penggunaan bahasa yang agak kurang sesuai... sebenarnya banyak list-list cara penggunaan bahasa dan penulisan yang salah...tapi aku nak cakap pasal satu perkataan paling kerap aku tgk diorang guna...
dari hari ke hari aku nampak penggunaan perkataan "kbai" menular di setiap FB anak-anak remaja.
Mungkin diorang rasa comel kot guna perkataan tu..hahaha...
Aku rasa Kbai tu boleh digunakan dalam banyak situasi... Contohnya..
Anda di kedai mamak...
*baru duduk di kerusi..tunggu 5 minit, mamak belum ambil oder..kemudia korang pon panggil...
Anda : Bai, Oder... (Penggunaan BAI yang pertama)
*mamak tu pon datang..
Mamak : minum?
Anda : milo ais..
Mamak : makan?
Anda : erm..kejap lagi la, eh eh, Bai! kasi saya roti telur la..potong-potong banjir kari kambing (Penggunaan BAI yang ke 2)
Mamak : wokey..
* selang beberapa minit.mamak pon datang hantar minuman..
Mamak : Bai, kari kambing habis la.. (Penggunaan Bai Oleh Bai yang pertama)
Anda : erm...
Mamak : kari ayam boleh ka?
Anda : KBAI!! <--- nampak tak?? (Penggunaan KBAI yang sebenar)


Hahaha..so,tak payah la korang nak jadi comel sangat kononya..
taip je la penuh-penuh... ok bye.. ataupon ok..tata..daa.titi..tutu....
banyak lagi boleh pakai..kenapa mesti KBAI???
Aku lak yang jadi x puas hati..hahaha
Korang nak tau kenapa??
ok...tadi aku jalan-jalan kat Encik Google..
tangan aku gatal nak search kat box google tu..
aku pon taip la KBAI..
Korang tau keluar ape??
meh nak tunjuk...





Meh tgk..
hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahahahahahaah!!


hehe..korang jangan marah ye... aku bukan apa...cuma taknak kawan-kawan aku disamakan dengan menatang ni... Ok bye~

p/s : hahaha..jangan maraaa~

Al-Fatihah buat Arwah Faiz..


Assalamualaikum... 


Harini Pagi-pagi lagi aku dah sedih..
Mood aku melayang-layang
tadi,mase aku jalan-jalan kat Encik Google..
aku terjumpa 1 blog..mula-mula aku ingatkan blog biasa je..
tp tangan aku nak jugak klik kat link tersebut..
then,bila page tu dah open..
aku ternampak 1 tajuk entry yang menarik minat aku untuk membaca entry itu..
tajuk die "Take Ur Time For a While :'("
aku pun mulakan bacaan...
Omg!!..tersentuh hati aku bila baca cerita si Blogger ni.. 
dengan lagu latar yang agak sedih..aku pon teruskan bacaan.. 
Dah habis baca..aku terfikir sekejap..Aku tak tau nak kata apa-apa..
aku terus menadah tangan dan berdoa kepada PENCIPTA..
semoga Arwah Faiz ditempatkan bersama org yang beriman..
dan buat cik Zizie Teo..doa banyak-banyak untuk die k...

Korang nak bace jugak tak??

Kalau nak baca klik : "Sugarr Bunny Storyy"


p/s : Mari sama-sama kita sedekahkan Al-fatihah buat arwah Mohd Faiz bin Yunos..




Sambil Menyelam Minum Air (part 1)


Haa...Aku xde idea pon sebenarnya nak update blog arini..keletihan yang amat sangat..terlalu banyak program aku kat sarawak ni....erk..Sarawak?? heee..diam-diam je aku dah sampai kat sarawak kan... Oke2... aku bgtau sikit kat korang kenape tajuk entry kali ni "Sambil menyelam minum Air".
Oke, sebenarnya abg aku nikah di sarawak..Hari Jumaat bersamaan 11/11/11..tarikh cantik...
Dari bulan 2 dah heboh 1 keluarga aku...abg aku akan pilih tarikh ini untuk disatukan bersama pasangan beliau...
dia cakap tarikh ni cantik...memandangkan die mmg suka no 11...so, Dia nak jugak tarikh ni walau apa pon terjadi...haha..aku ade bg cadangan kat abang aku..aku cakap kat beliau...kita ambil tarikh 11/11/11 pukul 11 malam... nak tak??/ korang tau apa yang beliau cakap dekat aku..."Nanti aku buat kenduri,Kau sorang je lah nak makan??"
hahaha...Sengal kan abang aku...haih..
Tapi nasib abg aku kire baik la...sebab cuaca kat sini tak meragam seperti biasa... kalau nak di ikutkan, Bulan 11 dan 12 merupakan musim "Tengkujuh" (hujan).
ALhamdulillah...
Sesampainya di sarawak..Kami dijemput oleh 2 biji Van dan 1 biji kereta Angsa..eh.. Toyota Unser..
agak ramai jugak yang ikut ke sarawak..mmg rombongan "cik kiah" la...Tapi kami Berlainan Flight... keluarga aku naik MAS...diorang semua naik AIR ASIA..so masa pergi nampak mcm x ramai je kat KLIA..
Aku sebenarnya tak tau berapa orang yang nak ikut..Sampainya kat sarawak baru aku nampak..Ya Allah..ramainye manusia yang bergelar KELUARGA aku turut serta memeriahkan majlis Pernikahan abang aku...
Yang pasti mmg best kat sarawak..banyak lagi yang aku nak cerita kat korang..Tapi semuanya dalam next entri k...sebenarnya aku x berapa ada masa nak menaip panjang...masa aku kat sini penuh dengan jadual-jadual yang aku rasa tak mampu nak ikot..tapi TERPAKSA...tak apalah...demi abang aku..

Ni aku kongsi sikit gambar2..sikit je...gambar lain aku upload dalam entri yg lain...PART 2...





tu la deh...2 3 keping gambar je wat masa skarang ni..
kbai..

p/s : sarawak antara negeri terbaik yang aku penah pergi...heee

Chef Riz Penipu?? Layak ke?



wohoo..panas..panas...sangat panas... Semua org dah tau tentang penipuan resume yang dilakukan oleh Chef Riz..Dah banyak bukti yang korang boleh lihat...Jelas dan nyata ok!!!Walaupon dia telah pun mengaku kesalahan itu...tp pepatah melayu mmg jelas sekali maksudnya...Nasi Sudah menjadi bubur... Seolah-olah chef Riz ini lupa tentang kehebatan dia yang sebenar...Semakin gembira dengan nikmat dunia...sampaikan Nasi yang dimasak terus-terusan di tambah airnya agar tidak terlepas peluang untuk menyaksikan kehebatan air nasi yang tengah mendidih....Sehinggalah airnya kering...Api yang kuat terus mengeringkan air yang rancak mendidih sehingga mengembangkan nasi....Dan Akhirnya ''Nasi Yang DiMasak Dah Menjadi Bubur''..
Begitulah pandangan aku tentang Kealpaan Chef Riz yang akhirnya menjatuhkan dirinya sendiri....

Kan dah dapat malu besar...sampai tak tau mana nak sorok muka...
Sebenarnya aku xnak ckp panjang-panjang pasal Dia...kerana aku mmg ada menyimpan sedikit rasa tidak puas hati terhadap chef Riz..Sejak aku tengok Mastercheff Malaysia....dia agak POYO....Konon Gempak sangat lah kan....
Jom tgk sikit fakta dan Auta yang dilakukan dia...


FAKTA #1 – Chef Riz mendakwa pernah bekerja sebagai Ketua Chef di restoran paling popular dunia milik Mario Batali, Babbo di kota New York ketika beliau baru berumur 22 tahun.
KANTOI #1 – Pengarah komunikasi Mario Batali, Pamela Lewy mengesahkan dalam balasan melalui e-mail yang mereka tidak pernah mempunyai Ketua Chef bernama Mohd Nadzri Redzuawan.
Namun, Chef Riz yang dihubungi kembali untuk mendapatkan kenyataan menegaskan yang beliau pernah bertugas sebagai Ketua Chef di sana selama setahun — Januari 2005 sehingga Disember 2005.
FAKTA #2 – Chef Riz turut mendakwa beliau pernah bertugas sebagai sous chef (orang kedua terkuat dalam sistem dapur) di Le Bernardin, restoran mewah milik Eric Ripert.
KANTOI #2 – Wakil Le Bernardin, Helen Medvedovsky membalas pertanyaan dengan memberitahu bahawa mereka tidak pernah mempunyai pekerja dengan nama seperti yang didakwa dalam profile MasterChef Malaysia.


*Tak ke korang rasa kenyataan dia tu seolah-olah..hmm..bak kata muda remaja sekarang...."Lu Ayat nak TOP!! je kan..." hahaha...*



Dan Korang rasa Layak kah seorang penipu untuk terus-terusan disanjungi???
I don't Think So babeyh....
Tepuk Dada Tanya Selera k...


hahaha

p/s:jangan terlalu mengejar gelaran bro...skang kan dah dapat.. "INI MAKAN DIE!!!"

Jom Mengenali jika Anda Sedang Ditipu...


ahaa...ni aku nak kongsi sikit cara-cara mengenali seseorang itu berbohong...Mungkin berguna pada anda..
Jom baca sama-sama..




Tanda-tanda Seseorang itu berbohong :

Menyentuh hidung
Apabila seseorang itu berbohong, tisu-tisu erektil pada hidungnya akan dipenuhi darah menyebabkan ianya membesar. Fenomena ini juga dikenali sebagai kesan pinocchio. Jadi, apabila si dia bercakap dengan anda dan kerap menyentuh hidung yang tidak gatal, sebenarnya ada sesuatu yang diselindungkannya.

Menutup mulut
Ada sesetengah orang meletakkan tangan di atas mulut mereka apabila berbohong. Ini merupakan satu tindak balas automatik yang lahir dari segi psikologi kerana dari kecil lagi sudah dididik untuk tidak berbohong. Apabila mulut mengeluarkan kata-kata dusta, tangan cuba menghalangnya.

Gagap
Apabila seseorang yang bercakap lancar dan licin tiba-tiba gagap merupakan tanda-tanda sedang mengalami tekanan emosi. Sekiranya tiada apa-apa petunjuk bahawa tekanan ini disebabkan perkara lain seperti sedih, pilu, marah dan sebagainya, kemungkinan besar orang tersebut berbohong. Jadi, jika anda bertanya pada teman lelaki/suami anda dan sidia gagap untuk menjawabnya, maka anda tahu membuat kesimpulan atas tindakannya itu.

Pergerakan mata
Orang yang berbohong akan cuba meyakinkan pendengarnya dengan memandang tepat pada mata mangsa. Oleh itu,sekiranya kelipan mata berkurangan dari kadar biasa, ini mungkin tanda berbohong. Sebaliknya, ada juga keadaan dimana sekiranya mata seseorang itu tiba-tiba berkedip dengan banyaknya, ini merupakan tanda-tanda tekanan perasaan yang berkemungkinan disebabkan berbohong juga. Kerlipan mata yang normal sahaja menunjukkan dirinya tidak berbohong.

Melengah-lengahkan jawapan

Orang yang berbohong perlu berfikir sebentar untuk mereka cipta pembohongannya. Berfikir terlalu lama, berdehem, batuk dan sebagainya merupakan tanda-tanda bahawa orang tersebut mungkin berdusta.

Resah
Orang yang berdusta kerap gelisah dan mengubah-ubah posturnya. Apabila seseorang yang dalam keadaan tenang tiba-tiba sahaja menjadi resah dan tidak senang duduk apabila berhadapan dengan sesuatu soalan, ini berkemungkinan merupakan bahawa seseorang itu sedang berbohong.

*sekiranya kita ingin mengesan sama ada seseorang itu berbohong, kita perlu sentiasa memerhatikan air muka dan gerak badannya dengan teliti. Body language sudah boleh menunjukkan sama ada dirinya berbohong atau tidak. Sebarang perubahan dari keadaan normal mungkin merupakan tanda orang tersebut berbohong*



p/s: Untuk Yang Beragama Islam Ingat lah..Menipu itu berdosa.... :)

Tanda-tanda kematian (sekadar Renungan Bersama)










Tanda-Tanda Saat Kematian

100 hari : Seluruh badan rasa bergegar.

60 hari : Pusat rasa bergerak-gerak.

40 hari : Daun dengan nama orang yang akan mati di arash akan jatuh dan malaikat maut pun datang kepada orang dengan nama tersebut lalu mendampinginya sehingga saat kematiannya. Kadang-kadang orang yang akan mati itu akan merasa atau nampak kehadiran malaikat maut tersebut dan akan sering kelihatan seperti sedang rungsing.

7 hari : Mengidam makanan.

5 hari : Anak lidah bergerak-gerak.

3 hari : Bahagian tengah di dahi bergerak-gerak.

2 hari : Seluruh dahi rasa bergerak-gerak.

1 hari : Terasa bahagian ubun bergerak-gerak di antara waktu subuh and asar.

Saat akhir : Terasa sejuk dari bahagian pusat hingga ke tulang solbi (di bahagian belakang badan).
Seelok-eloknya bila sudah merasa tanda yang akhir sekali, mengucap dalam keadaan qiam and jangan lagi bercakap-cakap.

******Bila Malaikat Mencabut Nyawa******
Baginda Rasullullah S.A.W bersabda:
"Apabila telah sampai ajal seseorang itu maka akan masuklah satu kumpulan malaikat ke dalam lubang-lubang kecil dalam badan dan kemudian mereka menarik rohnya melalui kedua-dua telapak kakinya sehingga sampai kelutut. Setelah itu datang pula sekumpulan malaikat yang lain masuk menarik roh dari lutut hingga sampai ke perut dan kemudiannya mereka keluar. Datang lagi satu kumpulan malaikat yang lain masuk dan menarik rohnya dari perut hingga sampai ke dada dan kemudiannya mereka keluar. Dan akhir sekali datang lagi satu kumpulan malaikat masuk dan menarik roh dari dadanya hingga sampai ke kerongkong dan itulah yang dikatakan saat nazak orang itu."

Sambung Rasullullah S.A.W. lagi:
"Kalau orang yang nazak itu orang yang beriman, maka malaikat Jibrail A.S. akan menebarkan sayapnya yang disebelah kanan sehingga orang yang nazak itu dapat melihat kedudukannya di syurga. Apabila orang yang beriman itu melihat syurga, maka dia akan lupa kepada orang yang berada disekelilinginya. Ini adalah kerana sangat rindunya pada syurga dan melihat terus pandangannya kepada sayap Jibrail A.S."

Kalau orang yang nazak itu orang munafik, maka Jibrail A.S. akan menebarkan sayap disebelah kiri. Maka orang yang nazak tu dapat melihat kedudukannya di neraka dan dalam masa itu orang itu tidak lagi melihat orang disekelilinginya. Ini adalah kerana terlalu takutnya apabila melihat neraka yang akan menjadi tempat tinggalnya.

Dari sebuah hadis bahawa apabila Allah S.W.T. menghendaki seorang mukmin itu dicabut nyawanya maka datanglah malaikat maut.Apabila malaikat maut hendak mencabut roh orang mukmin itu dari arah mulut maka keluarlah zikir dari mulut orang mukmin itu dengan berkata:

"Tidak ada jalan bagimu mencabut roh orang ini melalui jalan ini kerana orang ini sentiasa menjadikan lidahnya berzikir kepada Allah S.W.T." Setelah malaikat maut mendengar penjelasan itu, maka dia pun kembali kepada Allah S.W.T. dan menjelaskan apa yang diucapkan oleh lidah orang mukmin itu. Lalu
Allah S.W.T. berfirman yang bermaksud:

"Wahai malaikat maut, kamu cabutlah ruhnya dari arah lain." Sebaik saja malaikat maut mendapat perintah Allah S.W.T. maka malaikat maut pun cuba mencabut roh orang mukmin dari arah tangan. Tapi keluarlah sedekah dari arah tangan orang mukmin itu, keluarlah usapan kepala anak-anak yatim dan keluar penulisan ilmu. Maka berkata tangan: Tidak ada jalan bagimu untuk mencabut roh orang mukmin dari arah ini, tangan ini telah mengeluarkan sedekah, tangan ini mengusap kepala anak-anak yatim dan tangan ini menulis ilmu pengetahuan."

Oleh kerana malaikat maut gagal untuk mencabut roh orang mukmin dari arah tangan maka malaikat maut cuba pula dari arah kaki. Malangnya malaikat maut juga gagal melakukan sebab kaki berkata:

"Tidak ada jalan bagimu dari arah ini kerana kaki ini sentiasa berjalan berulang alik mengerjakan solat dengan berjemaah dan kaki ini juga berjalan menghadiri majlis-majlis ilmu."

Apabila gagal malaikat maut, mencabut roh orang mukmin dari arah kaki, maka malaikat maut cuba pula dari arah telinga. Sebaik saja malaikat maut menghampiri telinga maka telinga pun berkata:

"Tidak ada jalan bagimu dari arah ini kerana telinga ini sentiasa mendengar bacaan Al-Quran dan zikir." Akhir sekali malaikat maut cuba mencabut orang mukmin dari arah mata tetapi baru saja hendak menghampiri mata maka berkata mata:

"Tidak ada jalan bagimu dari arah ini sebab mata ini sentiasa melihat beberapa mushaf dan kitab-kitab dan mata ini sentiasa menangis kerana takutkan Allah." Setelah gagal maka malaikat maut kembali kepada Allah S.W.T. Kemudian Allah S.W.T. berfirman yang bermaksud: "Wahai malaikatKu, tulis AsmaKu ditelapak tanganmu dan tunjukkan kepada roh orang yang beriman itu." Sebaik saja mendapat perintah Allah S.W.T. maka malaikat maut menghampiri roh orang itu dan menunjukkan Asma Allah S.W.T.

Sebaik saja melihat Asma Allah dan cintanya kepada Allah S.W.T maka keluarlah roh tersebut dari arah mulut dengan tenang.

Abu Bakar R.A. telah ditanya tentang kemana roh pergi setelah ia keluar dari jasad. Maka berkata Abu Bakar R.A:"Roh itu menuju ketujuh tempat:-

1. Roh para Nabi dan utusan menuju ke Syurga Adnin.
2. Roh para ulama menuju ke Syurga Firdaus.
3. Roh mereka yang berbahagia menuju ke Syurga Illiyyina.
4. Roh para shuhada berterbangan seperti burung di syurga mengikut kehendak mereka.
5. Roh para mukmin yang berdosa akan tergantung di udara tidak di bumi dan tidak di langit sampai hari kiamat.
6. Roh anak-anak orang yang beriman akan berada di gunung dari minyak misik.
7. Roh orang-orang kafir akan berada dalam neraka Sijjin, mereka diseksa berserta jasadnya sampai hari Kiamat."

Telah bersabda Rasullullah S.A.W: Tiga kelompok manusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat pada hari mereka keluar dari kuburnya:-

1. Orang-orang yang mati syahid.
2. Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam bulan ramadhan.
3. Orang berpuasa di hari Arafah.


p/s : Sekian untuk ingatan kita bersama.

Syoknyaa Memancing Udang....


Aha..ni nak kongsi sikit pasal pengalaman pergi memancing udang kat Sungai di Kuala Selangor...
Sebenarnya dah 2 - 3 kali aku pergi ke sana...tp dan-dan je tiap kali aku pegi, betery hp aku kong... 
tapi yang latest sekali aku pegi ari sabtu lepas...5/11/11.. oke..aku pergi bersama 1st Cheff aku.. Ah Ngai dan bersama Ex Cheff di Shah Alam, abg Khairey Ezwan... Kata orang, kalau dah gila memancing ni payah jugak nak bendung kan...x kisah bila, cuaca, kat mana, janji ade je peluang untuk melepaskan gian..pasti tak akan disia-siakan...Asal Boleh je....Yang penting barang-barang sume complete...
Sebenarnya aku pon baru jugak berjinak-jinak memancing udang ni...Sebelom ni aku jarang sekali kot,biasanya aku mancing kat  kelong ataupon yang paling cikai Kolam Bayar...layan Patin atau Ruhu...
Tapi berbeza sikit dengan pengalaman baru aku ni...aku mancing dekat sungai... Seronok jugak taw...
Jom tgk aku ada jadualkan sikit seharian memancing di Sungai Kuala Selangor...

Jam 12.00am

Masa ni aku masih lagi di Shah alam tgh cek barang-barang...tayar kereta... segala kelengkapan...
bile semua dah ready..12.15 kami bertolak dar shah alam... Bermula lah perjalanan kami....
Bismillah....Semoga kami tak pulang dengan tangan kosong dan semoga Allah merahmati segala rezeki yang kami dapat tak lupa juga semoga Allah Melindungi kami semua nanti semasa dalam perjalanan mahupun di destinasi...


Jam 1.30am

Alhamdulillah, kami selamat tiba di destinasi yang dituju...Dengan peraasaan yang amat tak sabar aku turun dari kereta dan terus menyuluh keadaan sekeliling...Tapi, yangg kurang bestnya malam tu hujai renyai-renyai... org kata jangan masok hutan kalau hari hujan...ade...ish...xde-xde...semangat aku kuat...Insyallah...


Jam 2.15am

Setelah MengeCOP tempat masing-masing...setelah siap memacak Pancang (besi berbentuk Y untuk menahan joran), barulah pencarian anak udang untuk dijadikan umpan dimulakan...Kami bergerak dalam satu kumpulan (bunyi mcm banyak je kan...padahal 3 orang je..), Setelah kami siapkan segalanya, Dengan harapan,tekad dan semangat. Dengan lafaz Bismillah..kami pon memulakan balingan pertama...Tunggu punya tungu......

Jam 3.30am

kling..kling..kling...salah satu loceng dari joran-joran aku berbunyi...Mendengar laungan Ah Ngai dari jauh... "Satu Sudah kena...apa lagi..kasi tarik looor..Mesti Selatus glem punya woo" Aku yang sedikit terkejut, tersenyum mendengar kata-kata Ah Ngai. Dengan tenang aku menarik joran dan membuat gulungan.... tarik punya tarik..Gulung punya gulung...nahh!! naik dah seekor udang galah bersaiz Extreme... wuhuu.. ada la 120Gram....Sepit biru woo...Alhamdulilah...rezeki pertama untuk malam ni.....

Jam 5.00am

Rezeki aku berterusan dari malam sampai ke pagi... Alhamdulillah... Dari malam aku terus-teruskan mendapat udang dan ikan...begitu juga Ah Ngai dan juga abg Khairey..masing-masing puas dengan hasil malam tu...
aku pon terus kan memancing dengan sabar...cuaca masih lagi hujan renyai..tapi langsung pon tak menjejaskan semangat kami...Lebih kurang 6.10am, hujan tiba-tiba turun lebat...Alamak...kami semua melabuhkan balingan dan berteduh di dalam kereta..haha...sakai je...

Jam 7.30am

Setelah sejam lebih aku duduk dalam kereta,hampir terlelap sebab kebosanan menunggu hujan berhenti...Akhirnya hujan dah pun berhenti...aku pon dengan gembira menjuju ke Port aku...Hati tertanya-tanya ade hasil ke tak eh... Alangkah terkejutnya aku bila aku tarik joran terasa ada tarikan....dengan semangat dan tersenyum aku meneruskan gulungan..tup-tup..dr permukaan air aku dah nampak makhluk Allah yang tewas di mata kail aku...eh...ni Ikan???
tak ku sangka-sangka rupanya seekor ikan Baung...Agak besar..ade la dalam 800gram...


Jam 9.00 

Aku telah menukar port..aku masuk agak kedalam lagi untuk mencari port yang selesa..
setelah jumpa dengan port baru...aku pon melabuhkan balingan dan terus menunggu...
Udang Dah semakin kurang...tapi Alhamdulillah ikan pulak yang ganti...tak putus-putus aku dapat ikan...
Kebanyakanya Baung..org cina panggil ikan baung ni ikan Foh Su Kong... haha pelik lak aku dengar name ikan tu...
Korang penah dengar?? mesti tak jugak kan..hahaha
Time ni aku terdengar takbir raya dari surau kampung yang berhampiran...
Erk...baru aku teringat...hari ni hari raya korban...haha mancing punya pasal..semua lupa...
hikhik..

Jam 11.00am

Haa....mata pon dah tak larat nak celik....dah berair-air...aku pon apa lagi..kemas barang2..simpan semua kelengkapan dalam beg...dan berangkat pulang... Hasil tangkapan yang agak memuaskan... 

Hasil :
  1. Ikan Baung 12 Ekor (campur,ada besar ada kecik)
  2. Udang Galah 4 ekor (sepit biru)
  3. Udang Biasa 17 ekor (udang yang mcm kat pasar tu)
  4. Ikan Belida 2 Ekor (Besar tapak tangan aku...kalau tapak tangan korang kecik bermakna 2 kali ganda tapak tangan korang)
  5. Ikan Putih 1 Ekor (besar tapak tangan jugak)


Ok la kan...dapat banyak mcm tu...bukan aku nak buat menjual pon...saje nak lepaskan tensen...lepaskan gian..Puas hati..!!

Kat bawah ni aku kongsi sikit gambar2..jom tgk...gambar ikan aku x dapat masokan lagi...sbb betery aku flat..then gambar tu berada di henset Ah Ngai...so nanti aku Update kemudian pasal gambar ikan tu eh...









p/s : Mancing kat sungai Kuala Selangor ni best tau...kalau korang berminat nak pergi email aku no fon korang...Nanti bila2 ada mas aku contact korang kita pegi ramai... lagi syok...boleh bawak khemah... siyes... 

korang ni bodoh ke sakai??




oke...aku sebenarnya nak ulas sikit pasal kejadian di malam final antara terengganu lwn negeri sembilan...
Mungkin aku agak terlewat sedikit untuk mengulas pasal isu ni...di saat org dah mula muak mendengar berita tentang keganasan penyokong terengganu membelasah penyokong negeri sembilan atas tuduhan membakar bendera...mana-mana yang masih lagi belum tgk video ni...sila lah tgk k.. then korang bagi pendapat korang...



hmm dah tgk? ape yang korang nak katakan???
oke...pendapat aku...
*korang semua yang terlibat dalam kejadian ni..semua dah mcm keldai....suka hati je nak belasah org...esok amek bendera korang tu buat kain kapan...konon patriotik sgt la kan..
sebenarnya korang xpuas hati mlm tu terengganu kalah....dah la dtg jauh2..duit dah beratus habis..badan pon letih...nak-nak lagi makanan kat stadium tu mahal...nak taknak kene beli....tup-up kalah la pulak....tu yang hampa... sbb tu korang yang mcm keldai ni lepaskan marah kat budak sorang tu...aku sengaja xnak ckp pasal video ni masa tengah hot dulu...sbb nanti lagi banyak yang aku carutkan.... 
S.T.U.P.I.D...


Ni satu lagi kejadian yang membabitkan penyokong terengganu...Memang sek2 ganu ni suke buat kecoh eh?  ish ish.... Malu Malu...jom tgk..




Dah Tengok ke???? Fikir-fikirkan lah ye...


p/s : Jangan nak tunjuk power sgt la kan...Allah akan membalasnya di akirat nanti... 

Kenapa Manusia Degil Eh??


Assalamualaikum dan selamat sejahtera, oke...ape2 pon, Selamat pagi kat korang x kire la korang bace entry ni pagi ke petang ke mlm ke...aku nak ckp SELAMAT PAGI gak... hehe..
Tengah duduk sorang-sorang ni,Terfikir aku akan satu pekara...haaa, Tu la !! pasal tajuk entry ni..
korang ade terfikir x...Kenapa eh manusia ni degil sangat-sangat?? ermm..maksud aku bukan lah mendalam sngat pasal degil tu...tp ade 2 3 pekara yang aku kurang puas hati...bile fikir-fikir semula...tah la..jom kite try fikir sama-sama....
Dah lama aku perhatikan...Korang perasan tak?? Bila kita pergi sesuatu tempat,tak kisah la mana2 pon kan, mesti terjum[a kedegilan manusia ni...sama ada kita perasan atau tak...ok...Contohya kalau kita tgk kat kawasan perumahan..ade papan tanda "DILARANG BUANG SAMPAH DI SINI", Tapi betul-betul kat bawah papan tanda tu berlonggok-longgok sampah...Bukan sikit-sikit anak...tapi BAPAK banyak... Kenapa lah manusia sering lakukan benda-benda bodoh macam tu...seolah-olah mencabar pihak berkuasa...
Ade lagi contoh yang lain...Satu lagi contoh yang selalu kita tgk mungkin tak perasan je atau mungkin jugak dah selalu sangat tgk...sampaikan dah lali...Ape tu ek?? PARKING!! betul tak???
Dah terang-terang kot Majlis Perbandaran Pacak papan tanda "No Parking","Clamping Zone" Tapii ada jugak makhluk Allah yang degil nak parking kat kawasan tu.... Bila dah kena kunci tayar,Kena denda rm50 baru la terhegeh-hegeh nak merayu, Siap ada yang marah-marah lagi tu..Menjerit-jerit macam orang gila.. "Takkan Parking Kejap Pon tak Boleh!!!" "Eleh,baru pakai baju majlis perbandaran dah gila kuasa nak saman-saman orang..belom jadi polis lg tu..." ish ish...kenapa lah payah sangat manusia nak ikot peraturan?
Sedar lah sikit adik-adik, abang-abang,pakcik dan makcik sekalian...Kita tinggal dalam negara yag bedemokrasi okeh!! Negara kita ada undang-undang..

Korang rasa-rasa lah kan, kalau kita semua ikut peraturan 100% kat malaysia ni kan, Ada lagi x berlakunya kemalangan?? bagi aku, ada tu tetap ada lah kan,,Sebab manusia ni lalai..Alpa....tp aku yakin dan pasti , tahap kemalangan akan berkurangan...senang cite kalau kita x langgar orang..mungkin orang yang sodok kereta kita... hehe...

Ok,aku nak tanya satu soalan..korang yang baca entry ni penah tak buat benda-benda yang aku sebutkan tu??? Jangan tipu la..mesti penah jugak...Dalam hati korang dah terfikir "Hmm...betul jugak kan.." tp,cepat-cepat korang buang perasaan tu kan? tak baik  tipu diri sendiri..Orang lain tak tau...tapi Allah tau... so, korang fikir-fikirkan lah ye..





p/s : Aku pun hanya insan biasa yang Alpa dan tak lari dari melakukan kesilapan...mari sama-sama kita berubah demi masa depan kita dan generasi yang akan datang...

Best ke memasak??


Alamak...mcm mane lak leh tetibe kuar tajuk tu ek?? Ontah la..aku pon kurang pasti.disaat-saat aku seakan-akan jem ni..tp yang pastinya aku nak cite kat korang pasal luahan hati seorang cheff..
oke,setelah agak lama aku berkecimpung dalam dunia masakan ni....Seingat aku baru sekarang aku merasakan atau mengeluh,Memasak itu adalah sangat letih..kenapeee? erm..mungkin sbb aku dah jemu?? ohh tidakk~
Aku x pernah rasa jemu untuk memasak...kerana aku adalah seorang yang paling suka makan..bila aku terasa nak makan..aku akan makan ape yg aku nak...bg aku mencuba resipi baru tu adalah benda yang paling best... (best la kalo jd..kalo x jd paneh ati..haha)..
dr dulu sampai sekarang aku selalu mencuba untuk mencuba resipi-resipi baru.. kalau zaman sekolah-sekolah dulu slalu tgk cheff wan dalam tv membebel-bebel sambil memasak....antara org yang paling setia menunggu depan tv adalah AKU...banyak koleksi resipi-resipi cheff wan yang aku simpan..mcm-mcm masakan aku dah cuba buat..Dan akhirnya kini aku berjaya menjadi seorang tukang masak....Tukang masak je...bukan Cheff.. haha.. :o)

aku nak share sikit gambar-gambar yg sempat aku snap dikala bz.. meh meh tgk...

\
 haa..kek ateh ni namo eh ButterPrawn..kat luar tu yang nampak setompok tu adalah telur yang di carik-carik menggunakan senduk didalam kuali...bukan susah mane pon nak wat.. heee

 Yang kek dlm pinggan lebar ni lak...Yam Ring with SweetSour Chicken... selalu eh Yam Ring with Seafood Kom Boh...tp den tuka kan guno sweetsour ayam..hehe


haa..Yang ni den paling suko..udang goreng topong rangup..lamo den blaja camno nak buek bancuhan topong ni..dah dapt bancuhan topong den kono laei blaja mcm mano nak goreng dengan api yang cukup untuk buek dio jd gomok mcm tu..kek dalam tu,udang eh xdo la bosar mano..tp dio punyo topong.
umang aih..kemain GODANG laei..
hekhekhek..

p:s : sekiranya kita suka Mencuba pasti hasilnya memberangsangkan... Belajarlah dari kesilapan... sangat-sangat membantu untuk perbaiki kelemahan diri sendiri...

maafkan aku mamat ganu!!


Bola punye pasal...mcm2 bende leh jd.x kire la EPL ke.ape ke...janji bola... oke..




       Semalam lepas balik dr keje aku lepak mamak...then dlm kol 12 lebey mcm tu aku g 7e..tgh rilek2 besembang ngan dak 7e tu ade 2 org mamat dtg kat aku...die nk pinjam lighter...nampak gayanya baru balik dr stadium..sbb kat pipi die ade cop bendera terengganu...muke die kelihatan sedih then tetibe die tanye aku sesuatu.. 
mamat : assalangmualaikum bro.nok pinjang lighter bleh?
aku : ws..nah (aku pon bagi smbil senyum)
mamat : maseh bro...
*sambil tgk die berlalu aku pon jerit...jgn sedeh bro...taun depan ade lg..adat la permainan ade kalah ade menang....
*Tibe2 die patah balik (aku cuak gak..mcm nak betumbuk je),then die tanye aku sesuatu....
mamat : erm bro,guane yek nok g pudu malang2 gini..
aku : erk...nak wat ape gi pudu??,mane ade kenderaan awam dah mlm2 ni...
mamat : sebenarnye bro..kami bukan sedeh sebak ganu kaloh...tp kami KENE TINGGAL BAS!!!
aku : yeke.....hahahahahahaahahahahaahaha (gelak x ingat dunia.)
*aku tgk mamat tu mcm dah panas je ngan aku sbb kene gelak.... wakakaka

p/s : mintak mahap ye bro....bukan niat nak gelakkan korang..tp siyes aku xleh tahan smlm.. wakakakaka...

Taknak Tulis tajuk ape2 buleyh??


haha..okee...arini den nak naip entry lam edisi nismilan lak..buleh? apo?? ado yg x paham?? dulik po den..lantak koghang la nak paham ko tak..yang ponting den yg nak nulih..eh naip...banyak bonar lak songeh eh..korang baco yo ontok2...bukan apo.. punyo semangat..meluap-luap kek dado den bilo dongar nismilan akan monang lawan ponyu sok... hahaha..
somemang eh,den mmg penyokong tegar pasukan Ghuso...abah den org nismilan...so dari kocik sampai la bosa cam nakgajah ni...den mmg sokong nismilan..mmg sojak lahir dah azali laei... uiceh!!

oke... masok bab laen lak yo...

den sobonar eh nak cito sikit2 sal tompek kojo den kek shalam nia!..makin ari den ghaso makin soleso ngan suasano kek sini...den dah dapek tiun eh..kojo yang borek2 dulu den raso makin gingan...yg susah2 maghin.. sumo eh dah ghaso sonang amek... pojam mato pun leh masak...hehe... dulu momulo kojo teghaso yo ponek..tp skang ni dah kigho normel2 yo...yo la an..dulu mask berduo..skang dah masok oghang baghu.... gingan skit kojo den... lau x maghin sume den nak kono buek..skang dah ado bahagian memasing... hehe..

erk....ado yg dah busan ko baco bahaso nismilan nih???  ilek la dulu...ari2 dok baco bahaso baku , bahasa sms , skali skalo kono la gak baco bahaso-bahaso camni an... an an an????
baghu la lueh skit permandangan... dah banyak aku mlalut nih..kojo tak yo siap2 laei.. ok lah yo...jumpo laei...


p/s : hehe..semuo bondo kek ateh ni adolah hak cipto terpeliharo oleh den sendirik.... apo2 pon thanks sobab sudi nak mmembaco eh... sian korang sampai terbolit2 lidah nak maco kan..wakakaa :o)

Pencetus isu agama...Mane hacker2 yang power2 tu??


Assalamualaikum.. hmmm... harini aku agak panas hati bile aku on Fb aku ternampak 1 link yang sangat2 membuatkan aku kecewa... satu group ditubuhkan yang bernama F*ck Islam... aku minta semua kerja sama korang untuk report page ni... jangan biarkan agama kita dihina sewenang-wenang nya... jom sama2 kite REPORT.... dan lagi 1...saat2 ni aku terpikir...mane perginya hacker2 kita??? Gaysec takkan berdiam diri je?? Rilekscrew mane?? fb artis korang sebok2 nak hack...Jack Sparrow rilekscrew takkan tgk je bende2 yang sensitif mcm ni... Aku cabar hacker2 ni hack group yang menghina agama kita ni...AKU CABAR....!!!




p/s  : aku sedih + marah tgk benda2 mcm ni..tolong la..aku merayu kat korang sma2 kita tegakkan kebenaran agama kita...

Rokok itu Haram..Kenapa...??


Assalamualaikum wahai rakan2 ku... oke..setelah lama aku menyepi arini aku kembali dgn tajuk yg agak sinonim kita dgr...aku nak kongsi sikit dengan korang...sedang aku jalan2 kat FB..aku terjumpa 1 artikel yang menyatakan rokok itu haram..setelah aku baca artikel tersebut.. aku sedar bertapa haramnya menghisap rokok...
Selama ni kita tau bahawa rokok tu haram..ade yg kata makhruh!! so jum kita baca sama2 artikel mengenai Asal usul rokok...

SEJARAH TERCIPTANYA ROKOK!!!
Rasulullah SAW pernah bersabda (maksudnya) : “Kelak akan datang kaum-kaum di akhir zaman, mereka suka menyedut asap tembakau dan mereka berkata: Kami adalah umat Muhammad padahal mereka bukan umat ku dan aku juga tidak menganggap mereka sebagai umat ku, bahkan mereka adalah orang yang celaka”
Abu Hurairah R.A yang mendengar sabda tersebut bertanya: “Bagaimana sejarah tembakau itu tumbuh wahai Rasulullah?”
Sabda Rasulullah SAW : “ Sesungguhnya setelah Allah menciptakan Adam dan memerintahkan para malaikat untuk sujud (tanda penghormatan) kepada Adam, seluruh malaikat kemudian sujud kepadanya kecuali iblis. Dia enggan, sombong dan termasuk orang-orang yang kafir. Allah bertanya kepada iblis : Wahai iblis apa yang menyebabkan kamu tidak mahu sujud ketika Aku memerintahkan mu? Kata iblis : Aku lebih baik darinya, aku tercipta dari api sedangkan ia dari tanah. Allah berfirman: Keluarlah engkau dari syurga, sesungguhnya engkau terkutuk dan engkau dilaknat hingga akhir. Iblis keluar dalam ketakutan hingga terkencing-kencing. Dari titisan kencing iblis itulah tumbuh sejenis tumbuhan yang dinamakan pokok tembakau.”
Nabi bersabda lagi : “Allah memasukkan mereka ke dalam neraka dan sesungguhnya tembakau adalah tanaman yang keji”
(Saya petik keseluruhan maksud hadis ini dari buku ‘HARAM MEROKOK’ oleh Adil Akhyar muka surat 12)
Kepada rakan2 ku yang merokok, moga kita tidak rasa tersinggung hati dengan hadis ini - B.B.Bangi.



p/s : sama-sama lah kita fikir demi kebaikan di dunia dan akhirat...

Slide Show by Mimy Zainal...Thanks alot!


Assalamualaikum...aku nak share ngan korang sume 1 video yg di create oleh mimiy zainal... video slide show je pon...tp akak bermakna untuk aku... teringat kat diorang sume... Andai dpt diputarkan kembali masa2 saat perkenalan antara aku dan diorang..aku takkan mengambil langkah yang salah...tp apakan daya... semua di atas kuasa NYA!! Segalanya bermula dengan indah...cukup indah untuk aku...sangat2 aku hargai kurniaan Allah kepada aku...tp,Akhirnya..hmm...yelah kan...Kita hanya merancang tp Allah yang menentukan segalanya.. Terhiris sgt hati ini bila dpt tau sesuatu yang pekara yang kalau boleh mmg aku xnak tau... tp apakan daya...Dunia ni sungguh kecil..x sebesar yang kita sangka... Semua terungkap sekelip mata.. Alhamdulillah...awal sgt aku sedar dr kesesatan...dari aku terus tersesat..Allah dah buka pintu hati aku untuk terima segalanya dengan redha... Mungkin mmg die ditakdirkan bukan untuk aku...walau sebesar kuman....
Ok..korang tgk la slide kat bawah ni...ade gambar kitorang bersama... kenangan yg indah tu tetap aku xkkan lupakan...sekurang2nya mimiy zainal dah abadikan kenangan kami semua dalam slide video ni.... :)


                                   .
Memory Slideshow: Ajijah’s trip to Bangi, Selangor, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Bangi slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.

p/s: rindu hati ni nak jumpe diorang sume..agak2 bile lg kite leh jumpe ek?? terutama lily~ yang jauh di perantauan.. :)

aku Kembali lagi!! yehuuuu!!


Assalamualaikum...ok...tarik nafas dulu... tarik nafas dalam...hembus slow2... orait... bismillah,
Setelah sekian lamanya aku x update blog ni..arini aku akan mula update semula...dengan wajah baru... dengan entry2 yg lebih syiok~ banyak bende yg aku nak cite kat korang...insyallah satu per satu aku akan post... memandangkan skang ni aku agak bz dgn kerja...so,masa terbatas sikit... aku tau...ade 2 3 org pembaca setia blog aku yang sentiasa jalan2 kat sini..dah lame x bukak email...x update blog...skali bukak mcm2 email ade.... mcm2 kata semangat yg mereka berikan kat aku... ok..aku cuba untuk menjadi seperti dulu... korang jgn risau...
dan Untuk Pengguna2 mIRC script...yang sentiasa bertanya bile nak buat script baru.... insyallah...script baru dalam pembikinan... dah 50% siap...tinggal beberapa remote lg aku nak tambah..background... sound effect.. then akhir skali check balik dr a sampai z... insyallah.. heee

p/s : apsal la skema sgt lak aku kali ni ek.. ekekeke

Hebat sangat ke perempuan Hisap Rokok???


Assalamualaikum....

Korang...aku ada benda yang nak dikongsikan ni, Kalau korang perasan lah kan.... harini pegi mane-mane pon..mesti nampak perempuan merokok....WTF??
ok,bg korang(perempuan) yg membaca entri ni adalah salah sorang dr perokok-perokok ni... berhenti la...
tak ade gunanya merokok...bahaya untuk kesihatan.. banyak keburukan...Baik lelaki baik perempuan same je sebenarnye... Tapi apa yang aku nak sampaikan kat sini... Kenapa perempuan merokok?? korang dah tak sayang nyawa ke?? kenapa tak hargai nyawa dan kesihatan yang diberi?? Korang x cool pon bile merokok?? nampak mcm bodoh je pon....
Malam td aku lepak mamak...sambil-sambil melayan facebook...tiba-tiba datang 1 group 7 perempuan 3 lelaki duduk berdepan dengan meja aku...Aku mmg kenal sangat dengan diorang ni. Diorang ni semua pekerja salah satu pusat pakaian di giant nilai..(aku selalu teman adik aku beli barang kat situ, sebab tu aku kenal diorang)
Salah seorang dari perempuan tersebut mengeluarkan rokok dari tas tanganya...Seorang demi seorang mencucuh rokok....aku perhati kan je diorang ni... sesekali diorang menjeling aku... Watdehel?
Tolong la...aku tengok korang mcm monyet oke...nampak sangat baru blajar hisap rokok... x sampai 15 minit bakar lg sebatang.... korang ni nak cepat mampos ke hape?? nampak hebat sangat ke??
nak muntah aku tgk gelagat diorang ni... Dah la hisap rokok...lepas tu gelak kuat-kuat sampai air tumpah-tumpah... korang x fikir ke orang sekeliling?? Mamak ni bukan Warisan harta keluarga korang oke.... Hormat la orang lain juga..x kisah la korang nak gelak ke hape ke...tp jangan la sampai membuat org lain merasa tak selesa... ish ish...Tengah aku menyampah nyampah tgk diorang, datang lg 1 group 2 lelaki 2 perempuan duduk bersebelahan dengan meja aku... Pon same jugak...belom oder pon lagi...Rokok dulu dikejarkan... laki perempuan same je...fuuu fuuu hembus asap.. main hembus je...x kisah org sekeliling... Padahal sebelah meja diorang tu sepasang suami isteri....Akak tu Mengandung terpaksa bangun dan duduk kat meja lain... jauh dari diorang semua... kesian akak tu...tp dia sayangkan kandungan dia...nyawa dia dan anak dia... bukan mcm diorang...bukan kata nyawa org lain...nyawa sendiri pon tak sayang... ape nak jadi la...
Sekarang ni budak sekolah perempuan pon ramai sangat dah merokok...haritu aku ternampak seorang budak perempuan merokok atas motor... lagi la hebat...sambil bawak moto sambil merokok... thuii~
Kesian mak ayah korang dik...bagi kepercayaan bawak moto ke sekolah... bagi duit belanja lebih...tp korang beli rokok..Mude-mude dah tak sayang nyawa....

satu hari nanti mesti korang menyesal......percayalah cakap aku.... :)






p/s : Katakan taknak pada ROKOK.... ROKOK MEMBUNUH....

Sepasang Couple Gaduh Dekat Tempat Awam...Memalukan.


Assalamualaikum....
Haa... Harini aku nak kongsi 1 lagi cerita...lebih kurang jugak mcm entri sebelom ni.... tabiat rakyat malaysia..
ok...tadi aku lepak Mcd...(hari2 aku lepak mcd.kehkehkeh), aku dah janji dengan kawan aku ganesh, nak setting lappy baru die... tgh aku setting2... dtg 1 pasangan bercinta...tapi muka pompuan tu agak ketat.. masam  mencuka...diorang duduk berdepan dengan meja aku... tibe2,aku dengar pompuan menjerit2... mcm kene sawan babi... haha
rupa2 nya diorang tgh gaduh... kesian aku tgk lelaki tu... kene maki di khalayak ramai.. ish ish... jatuh martabat beb...mcm2 ayat aku dengar... You are fakap!!... kau mmg x guna...kau x pernah menghargai aku... agak2 la kak... kalau nak gaduh keluar la... pegi la kat tempat yg tak ade org.. jgn la memalukan diri sendiri.. ape yg aku nak ckp kan...perbuatan anda tu sangat2 la memalukan dan BODOH... siyes beb...




p/s : aku ade snap gambar diorang...tp bila pikir2 balik...x payah la kot nak aibkan org... just nak kongsi je... sekurangnya jdkan pengajaran... jgn terlalu ikotkan emosi... buruk padahnya nanti... hehehe

Selamat Tinggal Sayang...


Assalamualaikum...

Hati aku rasa agak tak tenteram sekarang...bila memikirkan akan kepergian aku... banyak bende yang aku akan tinggalkan...banyak perkara yang aku terpaksa lupakan...terlalu berat untuk aku...
Satu kehilangan yang amat payah untuk aku lupakan... Harini,baru aku tau,kau x penah menghargai kehadiran aku...aku sangat berterima kasih untuk segala-galanya.... setelah kau beri peluang untuk aku... Semakin hari,aku semakin tersiksa dengan kesetiaan aku...bukan aku merungut tapi cuma meluahkan... aku rasa sangat hina....
aku tau aku x sempurna...xda rupa..bukan seperti yang kau idamkan.... tp percaya lah... aku dah mula rindukan kau....setiap hari hanya kau yang aku fikirkan.... apa yang kau nak aku lakukan untuk membukti kan semuanya? Aku tak pernah meminta dan tak pernah terlintas lansung untuk berkenalan dengan kau... tapi aku percaya semua ini adalah kuasa Allah s.w.t... Wlau sesaat pon aku takkan melupakan kau...
Aku takkan pernah mengalah...Aku takkan berputus asa...





p/s : aku syg sgt kat kau....lgu ni aku tujukan khas buat kau...semoga kau suka... :)

Tabiat Rakyat Malaysia...


Assalamualaikum...
haih...aku nak kongsi sikit dengan korang tentang tabiat rakyat malaysia ni...
ok,tadi aku pegi Mcd..lepak dengan kawan aku.... mase tengah lepak aku keluar sekejap nak hisap rokok... aku pon lepak kat tangga kakilima... Sedang aku syok2 hisap rokok..datang 1 kereta parking betol2 depan aku..Aku pon tgk je la..Pemandu kereta tersebut turun dan masok ke dalam Mcd... tinggal wife die dalam kereta... Masalahnya...die parking kereta dekat parking moto...kebetulan dtg 2 biji moto,aku tgk muke diorang sangat kecewa sbb xde tempat nak parking... Dan moto tersebut terpaksa parking bawah pokok... ish...
dlm 15 minit kemudian....pemandu td keluar dr Mcd bersama bungkusan...terus menuju ke kereta nya... Lepas tu tak pasal-pasal...die campak 2 biji cawan atas jalan raya....sikit lagi nak kena aku...nasib baik x kena..
kalau tak...ish..tak tau la nak cakap... Lepas die buang...die buat muka lembu...sikit pon x rasa bersalah... sikit pon die tak pedulikan aku kat situ...terus die blah mcm tu je... ish ish... ini bukan pengalaman pertama aku... dah banyak kali aku jumpe orang mcm ni...Lansung xde hormat kat org lain... kalau xnak hormat kat aku pon...sekurangnya hormat kat alam sekitar kita....







p/s : Jangan buang sampah merata-rata..sayangi lah alam sekitar...

Rompakan Kedai Mamak!!



Alamak...bahaya betul kan...lepas tgk video ni...takut pulak rasenye nak lepak Mamak sampai pagi...
kes ni berlaku sekitar Jam 4.00am...Kejadian ni berlaku pada 28/08/2011...
bermakna 2 hari sebelom raya....mungkin ramai yang dah balik kampung...so mamak pon x ramai yang lepak..
Jadi perompak-perompak ni amek kesempatan atas kesenangan org lain.... habis laptop...hanset...mesen cashier diorang amek... jahat betul diorang ni..

Tempat Kejadian : Restoran Subur Seksyen 15 Shah Alam....

jom tgk video ni....




p/s : lepas ni jangan lepak mamak sampai pagi2 sangat taw...(peringatan untuk diri sendiri je)

Sakitnya Hati Aku!!


Assalamualaikum....


Huh...siyes skang aku tgh panas hati, Dengan sape aku panas?
ngan korang?? bukan-bukan...aku panas hati dengan pengurusan KLINIK PAKAR BEDAH MULUT HOSPITAL KAJANG..
Ok.,aku cite sikit...
2 bulan lepas aku buat check up dekat klinik Pergigian klinik Kerajaan Bandar Seri Putra...then die ckp gigi aku dah teruk..lubang dah besar sangat..so die xbleh buat...then doktor tu suruh aku jumpe pakar dekat Hospital Kajang ataupon Serdang... So, aku memilih Hospital Kajang. Hari tu aku pergi ambil Date untuk pembedahan kecil.. Memang ok..Doktor pon Cantik...Dr.Akma name die...lemah lembut....Putih,suara pun halus je... mmg best la... mase tgh check2..aku layan je...haha...I rela yewww~ Selepas membuat sinaran-X (X-ray),Dr Akma ckp geraham aku kene bedah..Aku pon ok je...sbb dah lama sangat aku tahan sakit... baik cabut je dari merana...
Dr Akma pon mengabil buku appointment beliau dan check tarikh yang terdekat....Dengan rasminya aku menandatangani surat persetujuan,dan tarikhnya 6/09/2011 jam 2pm..
Selama 2 bulan aku tggu untuk cabut gigi ni...Dengan Exitednye aku bangun pg td...kumur2 listerine,
tapi rupanya kekecewan menyulubungi perasaan aku sekarang...
Sesampai nya aku kat Hospital td...aku pon beratur nak ambil nombor... bila aku dipanggil aku menyerahkan Kad merah yang diberi pada aku 2 bulan lepas...
Misi : Encik duduk dulu ya...nnti sekejap lg sy panggil.
Aku : oke...
Misi : Encik  Muhamad.
kedengaran nama aku di panggil aku pon terus bangun menuju ke Misi tersebut...
Misi : Encik,sila bayar yuran pendaftaran rm5 dan rm50  untuk kos pembedahan....
Aku : eh,kene bayar rm50 ke? haritu xde bgtahu apa-apa pon...
Aku : *dalam hati* bengang gile aku...mane ade cash..aku ade rm 20 je ni...
Misi : ye ke xde bgtahu??kalau xde kita terpaksa postpone appointment ni...
Aku : Kak, dah 2 bulan sy tunggu,takkan nak cancel mcm tu je... lgpon kenapa haritu x cakap....(aku dah naik darah)
Misi : erm...Maaf la Encik...kalau Encik ada rm50 sekarang jugak kita lakukan pembedahan... Encik ni kakitangan kerajaan atau swasta??
Aku : *Dalam hati* Aku kakitangan ko karang, batu tau....
Aku : kalau nak postpone bile tarikh terdekat??
Misi : sebentar ye Encik sy ambil buku appointment..
tak sampai 5 minit misi tu datang balik...
Misi : Encik...Maafkan saya...paling cepat bulan 11 ni...
Aku : bulan 11?? WTF...brape haribulan tu??
Misi : 15/09/2011..mc mana tu? boleh tak?
Aku : ok la kot...dah lama sy tahan sakit...kecewa betol la mcm ni..
Misi : Maaf ye Encik...sy akan pastikan kejadian ini takkan berulang lagi...

Siyes beb...aku kecewa gila...sepatutnya dia follow up la appointment date by date....Call je...Sms pon xpe...
haritu mintak no fon sangat... dr bulan 7 aku tugggu nak cabut gigi...bulan 11 baru nak cabut...
4 bulan aku kene tunggu....Rela aku pegi klinik gigi swasta... Esok jugak cabut... hmmm
Lagipon bulan 11 ni abg aku kawen...so aku dekat sarawak...Mmg tak dpt lg la nak cabut bulan 11 ni....
MALANG!!!




p/s : Nasib2....

ToLoNg bAgI keMo sY MaKan Eh!~

Recent Posts

Semanis Kopi Pekat

Download Muvee at MHOmuvee

 

Designed by Templateism