oOoo Balik Kampong! OooOoo Balik KamponG!!


Assalamualaikum....


yeah...harini Mood agak segar..Hari Rabu ni aku x wat ape pon..dr lepas sahur tdo,sampai la pukul 10..pastu aku tgk Tv sampai pukul 2 dan tertido semula sampai pukul 5..
hehehe....harini keje aku tido je la...Lagipon Cuaca harini mendung dr tgh hari...suasana nak melelapkan mata tu begitu kuat sekali mempengaruhi aku..(kuat terpengaruh aku ni..haha)
bangun pukul 5,aku tgk Tv lagi...sampai pukul berbuka..wew...jelas kan aku ni pemalas...hakhak...!
ok,Menu Berbuka harini,Gulai Lemak Ketam,Ayam masak Kicap,Sayur Labu lemak Putih Dan Air neskefe panas....Sangat2 sedap sebab mak aku yang masak...
masakan yang terbaik kat dunia ni...adalah masakan Emak,Ibu,Mama,Ummi,Mami, Dan lain-lain yang maksudnya Emak la...Pokoknya EMAK...haha...
tah ape aku membebel kan...kan aku dah ckp..harini mood aku agak segar sikit....otak aku pon WengWeng sikit...huhu
Tinggal beberapa hari je kan nak Raya...Korang dah shopping ke? Korang peraasan x? skarang ni kat pasaraya2 semua penuh sangat dgn umat2 manusia...Semua Bz nak raya...
semua org bergembira...mana yang baru kahwin sebelom puasa haritu...kire puasa & Raya ni penuh dengan kebahagiaan la kan... Raya kat rumah keluarga baru...
dapat saudara baru...Dan Mana yang baru pindah rumah tu...kompom2 la tgh bz mengemas rumah...biasala kan...Rumah baru...so,semangat die lebey sikit...
Macam2 bende berlaku bila dah dekat nak Raya ni...Dalam kegembiraan kita Jgn lupa jugak pada yang memerlukan...Jangan lupe Amal kebajikan... Banyakkan bersedekah...
kerana sedakah tu nanti lah yang menjadi payung semasa kita kat Padang Masyar (aku tgk kat Astro 106)..hehe..
Tadi,mak aku ade tanya aku...."Cik,esok kite balik kampung eah?"
aku mcm terkejut sgt...awalnyee mama nak balik kampung...aku pon jawab,"nape awal sgt? balik la hari sabtu ni ke.."
mak aku wat mcm xdengar je aku ckp camtu...pastu mak aku  jawab "kesian kat makngah,xde org nak tolong die kemas rumah...Baju die pon banyak lagi yg x siap.." (Makngah aku ambik upah menjahit)
Aku pon mcm redha je la dengar kenyataan mak aku tu...betul jugak ckp mak aku..Kesian kat Makngah...kalau dulu Arwah angah ade...die x risau mcm ni.. semua arwah angah aku setelkan...sampaikan lalang2 tepi jalan semua Arwah pakngah aku tebaskan...bersih...tp sejak 3 tahun ni...
xde sape dah yang menggantikan kerja Arwah pakngah...hmm...rindu kat Arwah pakngah aku..
So,mungkin esok aku dah balik kampung...Korang balik bile?? Perantau2 sekalian....Pulanglah DiHari Raya....Lupakan Kisah silam...
Marilah begembira di hari raya...ok...aku stop dulu... nanti jgn lupe bace entry selepas ni taw...nak baca sila2 lah...xnak baca pon sila2 lah syuh2...hehe


Sekadar gambar hiasan


p/s: sebenarnya banyak lg aku nak tulis...tp aku rasa lately ni entry aku semua panjang2...haha...so aku kerat pendek2~ daaa

Selasa Pon bahagia jugak~


Assalamualaikum....dah hari rabu dah kite kan...sedar x sedar dah nak abis puasa...tinggal beberapa hari je lagi nak raya....Exited jugak nak raya ni kan...ye lah...mcm biasa tiap2 tahun mcm ni...hmm...Omek pon dah nak balik Johor!! die mula cuti 26/ogos/2011...hari jumaat ni...haih...die kate mungkin raya ke5 dah ade sini? ye ke?
taktau lg...hehe....tp 5hb aku nak pegi LCCT....nak jumpe lily...mungkin terakhir kalinya aku berjumpa dengan lily...die flight ke sabah... mudah-mudahan semua berjalan lancar....
ok...berkenaan tajuk di atas...kenape Selasa bahagia? sbb hari pertunangan Selasa dan Rabu semakin hampir... tp mereka senasib seperti Laila&Majnun...hanya mampu bercinta dan menyokong antara satu sama lain sahaja..kesian isnin dan selasa...haha..aumm..
sebenarnya harini aku berbuka dengan omek n da geng....Azie,Mimy,Zakiah dan Wan@Wani..hehe..
kami berbuka dekat Mcd Putra Nilai DT....Sekali lagi aku merasakan kebahagiaan itu milik aku... Alhadulillah... besar sungguh kuasa Allah s.w.t.... tapi,biasa lah sebelum tibanya kebahagiaan...mesti ada keperitan dulu...
ok...aku nak kongsi sikit pengalaman menunggu org tersayang...
pagi td, pukul 10.30 lebih kurang..omek sms aku...tit..tit..tit....henset aku berbunyi...
"Assalamualaikum acik..omek nak mintak tolong sket ptg nnti bleh x"
aku pon terkesima sekejap...pastu aku reply "Tolong ape syg?"
Dan die balas..."harini junior omek ajak bebuka kat mid...nak mintak tolong acik hantarkat pegi KTM, bleh x??"
Dan aku reply simple je..."boleh syg...pukul brape?"
Omek balas lagi "3.30 or 4pm...ermm, tp mcm menyusahkan acik pulak...xpe! nnt  omek bagi duit minyak ek"
Dlm hati aku...Omeekkk...omekkkk....dan aku balas..."Pernah ke acik berkira dengan omek?"
Tiit...titt....sms masok lagi..."yela...tp kan acik jauh...."
Dengan selambe je aku balas...."xpe la syg...jauh dimata dekat di hati..."
hahaha...aku sebenarnye baru bangun tdo....tersenyum aku sorang2....
tit..tit..tit...die balas lg..aku igtkan xbls dah...sbb lmbt sikit..."Main2 eah!!!"
haha...aku gelak bace sms die...besh2...aku reply sms die yg paling simple.."haha :P"
pastu aku sambung peniduran aku...sampai la pukul 1.15...tengok2 TV...Mood Exited sgt sbb nak jemput Omek...Dpt jumpa lg sebelom die balik cuti raya nnt....lebih kurang pukul 3ptg..aku sms die...
"Omek...nak jemput kat mane ni?"
sedang aku siap2...pakai wangi2...die reply sms.."acik..maaf...XJADIK"
bile aku bace je sms die...Sebal sekejap otak aku....dlm hati...(alaa...xjadik lak....hmm :( )
aku pon reply.. "nape x jadi?"
tgh aku pakai2 baju....sms masok lg.."tp kite pegi tgk kain nak??ajak akak2 skali(azie n mimy) pastu kite bebuka kat Mcd eah?"
aku pon senyum semula...dan aku reply "ok jugak tu...kite pegi nilai 3 ek...kol 5 ok??"
aku dah terbayang-bayang g nilai 3...sambil2 aku kemas tilam..sms masok lg..."acik...kol 6 leh?? kol 5 awl sgt la"
bekerut gak dahi aku baca sms omek ni..pastu aku reply "omek...kalo g pukul 6 x sempat nak g nilai 3...nak bebuka kat mcd sekurang-kurangnya 6.40 dah kene beratur...mesti Mcd full gile..."
(aku ade pengalaman keje Mcd..so aku tau..hehe)...
pastu die reply.."ok2 pukul 5 kite pegi..."
aku pon relax2 dulu kat umah...tgk2 TV..lebih kurang pukul 4.50 aku sms omek..."Acik nak kuar umah dah ni...siap2 la.."
then die balas.."acik...lambat sikit taw...5.30"
alahai omek...tp ok je la...dlm hati aku...ye x ye kan..die nak Asar dulu agaknya...(aku asar kat Masjid KUIS)..then aku balas sms die .. "ok syg...acik tggu tempat biasa taw!!"
5.20 aku dah sampai kat Kuis...aku bawak kereta mcm sesiput je...sesampainya aku kat Tempat biasa...
aku pon sms Omek.."Omek acik dah sampai...acik kat bawah ni.."
xde jawapan...adess....aku pikir die tgh siap2,tgh solat or baru sudah mandi...
aku pon tggu la....tunggu punya tunggu..dah pukul 5.40...aku pon call omek...skali call x angkat...
2 kali pon x angkat....3 kali pon same...4 kali aku dah kecewa....aduhaii....
aku teruskan menunggu...tup2 dah pukul 5.50..haih...dah nak pukul 6 ni..omek x sms or call balik...
aku pon teruskan call...aku call tah sampai berapa kali tah...x terkira dah aku...tgk2 jam dah pukul 6.20...
sedey dah aku...sejam aku menunggu die dalam kereta...
aku pon buat keputusan untuk beredar....aku sms die..."Omek..acik balik dulu taw...dah sejam acik tggu kat bawah..."
aku pon start enjin...tekan clucth,,masuk gear 1...dan jalan slow2...jalan dan terus jalan...sampai kat pintu gerbang KUIS...aku bawak slow je...20-30km/j je kot...
tetibe aku ternampak Wan@Wani....tgh jalan kaki menuju ke Bazar...aku pon cepat2 la ketepi(lupe nak bg signal),then aku panggil...Wann.....Wannnn...!! dan wan pon menoleh...
Wan : eh acik...nak gi mane?
aku : weh wan ko nak g bazar ke...meh2 naik...jom g same2..
wan pon naik kereta aku....
Wan : acik...diorang ape cite?
aku : entah la wan...dr kol 5.20 aku tunggu...sampai skang omek x balas2 sms aku...ades... aku nak balik umah la ni...
Wan : tu la...die call aku suruh siap2..die kate 5.30 nak gerak dah...ko dtg jemput..
aku : tu la pasal...tp tu la dr td x balas2 sms aku...aku call beribu kali dah..die x angkat pon...
Wan : sbb tu la aku nak gi bazar ni...cari makanan...
tiba2 Omek sms aku..."Acik....."
aku ckp kat wan...panjang pon umur Omek...
aku pon tersenyum bace sms die..."ye syg..."
pastu die call... Dengan suara seksi die...
Omek : Acik..omek tertido la....sory sgt2..
aku : dah agak dah...lame taw acik tggu kat bawah td (xpuas hati)
Omek : iyee...soryy...omek tertido..
aku : nak kuar x ni?
Omek : nak...dah siap ni...
jam menunjukan 6.50 pm...dah nak buka sgt..
aku : ok..tggu kat bawah..jap lg acik masok KUIS...(aku kat bazar dgn Wan)
aku pon cepat2kan langkah...dan masok ke KUIS semula...nampak dah kelibat omek n da geng...
muke omek nampak ngantok sangat..haha..mungkin die letih....xpe omek besar kuman pon acik x kisah.. (gedik)
ok...Sesampainya di Mcd...Mimiy dan Zakiah beratur...punyelah banyak umat kat situ...punyelah panjang kene beratur...punya nak kejar jeput omek...sume bende aku terlupa...nak isi minyak kereta...nak kuar duit kat bank...nak tambah air kat kereta...dr KUIS ke Mcd..aku pecut sepecutnya sbb nak kejar berbuka...
sampai2 kat Mcd dah dengar azan....Nasib baiklah kat bazar Td aku sempat beli air soya dekat AYAH.. aku pon amek cawan kecik...aku tuang kan air tu sorang sikit...buat berbuka...Nasib Baik....berbuka la dgn air soya....tunggu punya tunggu...tiba la giliran Untuk memesan Pesanan di kaunter... dah oder...dah amek sos.. siap sume...baru aku teringat...aku bawak kemera...aku pon on kan kemera dan snap pic2 diorang sume...tp pic aku xde.wakaka...sedey~ tgk2 jam dah pukul 8.25..baru dpt mkn.....tp Alhamdulillah....kenyang sgt2... aku makan GCB medium set..Omek makan Ayam Goreng spicy Large set...tamak..pastu ayam mkn seketul je..ishish...omek..omek....Aku Dah Mule sayang kat kau Omek... :)

Dah Wat salah..Nak terkam aku plak..haha



p/s : Begitulah cerita Di hari Selasa...Terima Kasih Di Atas Kurnian Mu Ya Allah...Kehadiran Omek Merupakan Bende Paling Berharga Yang pernah aku Miliki...Walaupon Belum Aku Kecapi... Insyallah!

Isnin Hari Bahagia~!


Assalamualaikum....yeay...dah nak raye...weewit....xsabar nak balik Kampung....tapi...kat kampung aku dah xde kemeriahan mcm dulu...sewaktu Arwah Wan&Atuk masih hidup..hmm..
eh...aku nak cerita pasal hari isnin....knape isnin ni sangat bahagia?? sbb isnin dah bertemu jodohnya... Isnin bercinta dengan selasa...tanpa isnin x bermakna selasa...tapi mereka x mungkin bersatu...cuma meraka saling memerlukan antara satu sama lain di atas dasar adik beradik...miahaha...sengal gak aku ni....aumm!!
ok...sebenarnya hari Isnin baru2 ni...22/ogos/2011.. aku telahpon berjaya menjemput omek berbuka puasa kat rumah aku...dr hari jumaat dah aku ajak die..tp jawapan die x comfirm lg...sbb mungkin ade hal..xtau la ape hal die..tp nampak mcm x jadi dah...hari2 aku ckp....sabtu..ahad...sampai lah hari isnin...tp Alhamdulillah....pagi2 hari isnin tu aku tanye die...die ckp ok...comfirm...amin...Allah makbulkan permintaan aku...syukur Alhamdulillah..
Tapi sayang betul la....Exited punye pasal...sampai aku lupe nak tangkap gambar...aku tersangat lah gembira...
sayang sgt2..kalau x bleh aku kongsi ngan korang keseronokan hari isnin aku....hehhee....tp ok gak la...sbb isnin tu aku punya.... :P
eh lupe plak aku nak bgtau...Menu hari isnin tu...Aku buat simple2 je...yg senang dan cepat....
Chicken Chop..pagi2 lg aku dah beli barang2...buat coleslaw...rebus kentang...marinade ayam(perap),salut bread crumbs.. sos blackpaper...sume aku buat sendiri....dari A-Z...sampai mama aku nak tolong pon aku x bg....hahaha...Exited punye pasal....
Mmg best sgt...aku takkan lupekan sampai bila2..... sekurang2nya aku semakin mengenali Omek... dan ape2 pon...Aku sgt sayangkan omek....aku xnak kehilangan die...insyallah kalau ade jodoh....aku takkan sia-siakan Omek... hehe...Jumpe lagi dalam entry yg akan datang....
Assalamualaikum~~

aku pinjam gugel punye je sbb aku lupe snap yg ori..hehe



p/s : Sememangnya aku sungguh bahagia~!! Semoga korang jugak mendoakan kebahagiaan aku....dan korang pon bahagia disamping yang tersayang~~

Tiada Lagi...


Assalamualaikum.....hmm...Tajuk Entry mcm gempak je kan...tiada lagi konon..haha
Ok...Sebenarnye aku nak bgtau kat korang,,,yang aku x lagi berniaga kat Bazar Ramadhan Bandar Seri Putra..
memandangkan banyak sgt kerja yang perlu dikerjakan lagi...huhu..Shoping pon x lagi...mcm2 la..
Hmm..sebenarnye dah 4 hari aku melangok kat rumah...tp xde la 4 hari sangat...sabtu aku relax...Ahad aku Serve ayam BBQ kat KUIS...isnin Omek Berbuka kat rumah aku...mcm2 bende gak berlaku 2 -3 hari ni....
Banyak Bende aku nak kongsi ngan korang...banyak sangat sampai x tau mane satu nak cite dulu...ades.....
xpe2...aku try buat entry yang paling senang korang nak paham...baik...
Ok...Hari Jumaat merupakan hari kebebasan aku kerana aku dah bebas dr tekanan kecil..(amboi ayat)..
Hari jumaat aku dah siap2 kemas...bukak meja...bukak payung..Clear...kosong tapak aku...Lega~ hehe
hari sabtu aku x wat pape..just jalan2 kat bazar..usha2 tapak bazar aku yang dah kosong tu...lepak ngan wan&tim,Tolong Brader apit bungkus air jagung...hehe..wat amal...
Hari Ahad..ade jamuan kat KUIS...Omek yg oder kat aku...so haruslah aku buat...hahaha...
Die oder Ayam BBQ,Mihun Goreng,Kuih Donat&Buah Melaka dan Air oren... simple je...tp best...
Hari Isnin???
haaa....Hari Isnin next entry...sbb special sket..huhuhu...
nak tggu ke?? xnak xpe....Sikit pon x paksa....:P

Dah nak hujung2 pose ni...org pon dah x ramai...ades

p/s : maaf lah kalau banyak word yg salah....penulisan bahasa rojak sahaje~ :P



Harapan Datuk Lee Chong Wei...



                                                                Datuk Lee Chong Wei

Lin Dan
KUALA LUMPUR –  Hajat merangkul gelaran juara dunia tidak kesampaian bagi pemain perseorangan badminton lelaki negara Datuk Lee Chong Wei.
Pilihan utama kejohanan itu tewas pada musuh tradisinya, Lin Dan dari China, 22-20, 14-21 dan 21-23 pada pusingan akhir perseorangan lelaki Kejohanan Badminton Dunia di Arena Tertutup Wembley, London malam ini.
Chong Wei bermula baik pada set pertama meskipun ditentang hebat Lin Dan, yang cenderung mengajak beliau bermain di jaring.
Dalam satu rali panjang ketika kedudukan terikat 14-14, Chong Wei menampilkan kemahiran menarik apabila mampu membalas pukulan walaupun diasak bertalu-talu oleh Lin Dan.
Kesilapan Lin Dan pada minit terakhir set pertama memberi mata mudah kepada Chong Wei, yang menamatkan set tersebut 22-20 dengan pukulan kencang ke penjuru gelanggang.
Pada set kedua, kealpaan Chong Wei membiarkan beberapa hantaran yang disangka keluar gelanggang, memberi peluang kepada wira China itu bangkit dan menjarakkan kedudukan.
Lin Dan akhirnya berjaya mengheret permainan ke set penentuan setelah menang set kedua 21-14.
Pada set ketiga, kedua-dua pemain mempamerkan aksi cemerlang dan perlawanan berlangsung dalam keadaan sengit sehingga ke penghujung.
Meskipun Chong Wei dua kali berada pada kedudukan ‘game point’ iaitu 20-19, 21-20, nasib tidak menyebelahi anak kelahiran Pulau Pinang itu.
Kejuaraan menjadi milik Lin Dan yang mencipta mata kemenangan 23-21 dengan pukulan kencang ke tengah gelanggang.
Ini merupakan kali keempat Lin Dan meraih gelaran juara dunia.
Sementara itu, kekecewaan jelas terpancar di wajah Chong Wei yang gagal memanfaatkan peluang keemasan untuk mencipta sejarah sebagai pemain badminton negara pertama mengungguli kejohanan tersebut.
Kali terakhir pemain Malaysia layak ke perlawanan akhir perseorangan lelaki adalah pada 2003, menerusi Wong Choong Han.
Perlawanan antara Chong Wei dan Lin Dan mendapat sokongan padu rakyat Malaysia di London, serta ditonton jutaan peminat di tanah air.
Turut kelihatan di kalangan penonton di Arena Wembley adalah mangsa rusuhan di London, Muhammad Ashraf Haziq Rossli.
Menurut Bernama, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melahirkan rasa sedihnya terhadap kekalahan jaguh badminton negara Chong Wei di tangan Lin Dan, pada Kejohanan Dunia di London malam ini.
Dalam Facebook yang dikemaskinikan, Najib berkata perlawanan akhir itu mungkin menjadi pencapaian paling besar Chong Wei selepas menjadi pemain kedua negara layak ke final.
“Sudah dekat tetapi semakin jauh. Saya amat sedih kerana Chong Wei kalah. Ia mungkin menjadi pencapaian paling besar,” kata Najib.
Wong Choong Han menjadi pemain pertama negara layak ke final pada 2003.
sumber
p/s: Lu jangan lisau aaar latok chong wei...we all manyak syg sama latok...latuk manyak syokk!!

Aku x Sanggup Kehilangan Kau...



Assalamualaikum..hmm...Pagi ni Mood aku agak kurang...Mlm td aku Jumpe Omek...Actually aku just jemput die kat KTM and hantar die balik Hostel...tp aku sgt2 hepi sbb dpt jumpe die... die agak lambat sikit semalam sebab pukul 11 baru sampai...nasib baik Pakcik Guard tu bg masok...kalau tak..,xtau la mane nak campak Omek mlm td(sampai ati ke nak campak??hehe).
dah seminggu aku x jumpe die...mmg aku rindu! tp rindu yg masih boleh dikawal.. :P
ok...pagi ni sedang aku mengupas kentang..sambil2 aku usha2 Facebook..aku terjumpa 1 lagu ni... selalu jugak la aku dgr kat radio...cume sebelom ni just dgr mcm tu je...tp kat FB ni ade SumOne post video klip lagu ni... dan saat ni la baru aku tau penyanyi & tajuk lagu die skali...Penyanyi dia Firman dan tajuk lagunya Kehilangan...
ok...mule2 aku mcm biasa2 je dgr lagu tu...then bila sampai korus..baru aku tersedar... "Eh,ni la lagu aku dgr kat radio tu...hmm" besh...mase ni la aku teringat kat Omek...Semalam aku tanya die...Nak bangun sahur x? n die kate nak...Maknanya pukul 5 pg nnt aku kejutkan die....tp pg td mungkin aku kushuk sgt kupas bawang...sampaikan 5.10 minit baru aku teringat nak kejut die..aku pon call la die..banyak kali...tp x jawab... aku msg die...xberbalas...erm...xtau la die sahur ke tak...maaf ye omek...kalau omek sahur bagus lah.... kalau omek x sahur...tahan la sikit lapar tu yee... :P
aku rasa mcm bersalah sgt plak x kol roomate die...entah die bangun entah tidak!!! adess...
ok balik pada lagu kehilangan td... ni dia lirik dan video klib lagu tersebut... harap korang dengar la yee...






Ku coba ungkap tabir ini
Kisah antara kau dan aku
Terpisahkan oleh ruang dan waktu
Menyudutkanmu meninggalkanku

Ku merasa telah kehilangan
Cintamu yang tlah lama hilang
Kau pergi jauh karena salahku
Yang tak pernah menganggap kamu ada

Asmara memisahkan kita
Mengingatkanku pada dirimu
Gelora mengingatkanku
Bahwa cintamu telah merasuk jantungku

Reff:
Sejujurnya ku tak bisa
Hidup tanpa ada kamu aku gila
Seandainya kamu bisa
Mengulang kembali lagi cinta kita

Takkan kusia-siakan kamu lagi

Kembali ke Reff

Sejujurnya ku tak bisa
Hidup tanpa ada kamu aku gila

Takkan kusia-siakan kamu lagi (2x)



p/s : lagu ni credit to Danny...Thanks alot bro...mmuah... [LIKE]

Cube Jawab!


Assalamualaikum....ok korang...aku sebenarnye ade sesuatu nak tanye korang....tgh kusyuk aku melayan cerita CUN...tetibe je aku terfikir akan bende ni... ok...soalanye berbunyi begini...
  • Dalam Kesungguhan korang meminati seseorang...Sejauh mane korang akan Perjuangkan??
  • Dalam banyak2 tips pikat seseorang...Tips Yang mane korang rase paling sesuai dan mujarab untuk digunakan?
  • Dalam keadaan sekarang...antara family dan siDIa..mana yang korang akan dulukan?
  • Dalam keadaan sekarang...bila siDIa mintak tolong sesuatu seperti belikan makanan atau bawak siDIa ke kedai..Ape yang korang rasakan?? Digunakan??? Terpaksa? RELA??
Ok...berikut adalah soalan2 yang agak susah nak jawab bg setiap individu....aku cuma nak tanye pendapat korang... hm..Saat aku terfikir soalan2 ni mungkin sebab aku menonton CUN td..Mungkin jugak Berkenaan dengan aku...hehe...
tak..tak..aku just nak tau je... hehehe...
ye la kan...kdg2 kite ni hipokrit...xnak mengaku kalah sedangkan kite tau kelemahan kita...
dan kite jugak tau..kalau kite teruskan kite sendiri yang menyesal...
walau mcm mana pon kite tetap akan kalah... bg aku memperjuangkan sesuatu tanpa skill n pengalaman adalah benda yang paling bodoh...mmg x salah bg yg kata...ape ade hal...aku nak cari pengalaman dulu... mmg pengalaman mengajar kite...mendewasakan kita... tapi...sebelom mencari pengalaman pertama.... timba la ilmu dr org2 yg terdahulu...
contoh tanyakan pada pasangan2 yg bahagia..pakcik/makcik kita..
kawan2....Sedangkan Berkenalan dlm mIRC...FaceBook  pon boleh je jinjang pelamin... Jodoh kita ada di mana2...X payah la nak terlalu menonjol untuk mencari jodoh itu... tp x salah kalau kite mencuba.... 
hmm..
Korang perasan x...bile kite bercakap soal hati...soal perasaan... kite sendiri pon boleh EMO...
Tanpa sedar kita boleh menangis... mungkin juga menyakiti diri sendiri...
hmm...kita jugak x fikirkan org sekeliling...kite terus melayani perasaan.... bertapa sakitnya bercinta... bertapa peritnya merindu... akhirnya...Merana kan...
mintak2 la dijauhkan... aku Inginkan Kehidupan yang baik... tp..Kita hanya menrancang... Hanya Tuhan Yang menentukan... Kita haruslah redha diatas Segala Kehendaknya... mudah2an hubungan kita diberkati Allah s.w.t...amin


p/s: ya allah ya tuhan ku....Pertemukan lah aku dengan jodoh yang boleh membimbing ku...yang sentiasa mengingatkan aku untuk terus menyintai mu...amin.

Hujan oh Hujan...


Assalamualaikum...wee..kenyang betol sahur arini...siap tambah2. Kalau korang perasan la kan..lately aku slalu update blog waktu pagi..time2 cmni la,lepas sahur sambil tggu  subuh...heee..
Berkenaan tajuk di atas(skema la plak :P) .. sedang syok2 aku tgh melayan kekenyangan perut tetibe aku terfikir nak melalut..Ok,smlam SALE aku xde la membangga kan sgt..sbb hujan turun dgn lebatnya... kalau kite tgk kat mane2 la kan,,pasar malam....Bazar ke ape ke...Kalau tibanya waktu hujan, memang JEM!! sgt2 terjejas...
walau mcm mane pon...aku tetap kental menghadapi cubaan dan dugaan dr ALLAH s.w.t...
Banyak dah pengalaman yang aku lalui..mcm2 dugaan dah aku tempuh,...takkan kerana hujan aku nak mencebik...memasam muka dan memendam perasaan...Bangun la rakan2 peniaga... Sedar lah,Percaya la rezeki tu dtgnya dari DIA..Hujan tu pon salah 1 rezeki..kite hanya menumpang untuk mencari rezeki...
rezeki ada di mana2...Tawakkal... Insyallah,dengan rahmat NYA..rezeki yang kite dpt sentiasa di berkati..

(pinjam kat google)


Ok,Berkenaan projek lepas raya ni...aku masih lg terfikir2...man satu aku nak buat...mane satu aku nak pilih,
Oleh sebab keadaan masih belom stabil..so aku xleh nak bg jawapan lg.. aku sendiri pon tertanya-tanya kemanakah haluan bulan 10 nanti..

 Kerang Bakar
 Lemang??
Yoong Taw Fu

p/s : heeeee

Meh ramai2 singgah!


Assalamualaikum..
Korang mcm mane puasa? penuh? ke dah rongak??
bagi yang perempuan x hairan lah kalau rongak....tp bagi kaum Adam ni.. Lu rongak ape kes?? huhu
Agak lame jugak aku x update blog ni...yela semenjak tibanya bulan puasa ni.. aku pon bz mencari rezeki...
ye la kan..time nih la nak cari duit lebih sikit...Al maklum la, kan dah nak raya..
hehe..banyak pekara yang nak kene pikir lg... contohnye...
Sekarang : tgh rancak menjual ikan bakar kat bazar...banyak bende nak kene pikir..
Raya Nanti : aduhh...bab ni kurang minat sket..anak buah dah ramai...umur makin meningkat... ramai la yang tadah tgn nanti..harus ke ek??
Lepas Raya : ermm..lepas raya ni aku xde keputusan lagi...mcm2 bende yang bermain kat fikiran aku ni...
banyak jugak program sebenarnye...projek jual lemang,kerang bakar..or keje dgn org... semua masih bermain di fikiran...tgk la mcm mane nanti...
Haa...tgh sambil2 aku melalut ni teringat plak nak cerita pasal jiran aku kat bazar...
ok,name die Wan&Tim...diorang ni couple..yang membuatkan aku tergelak sorang2 bile terfikir pasal diorang..Sebab diorang pon jual ikan bakar..hahaha... yang bezanya aku ikan bakar portugis...diorang ikan bakar traditional(bakar pakai arang).. Tapi aku ok je sbb diorang pon ok... 1 ramadan telah menemukan aku dan wan&Tim..sampai harini kami mmg gile baik...gerai kami happening..eh lupe lak nak bgtau... Wan&tim jiran kanan aku...jiran kiri aku,ermm,,org India muslim kot..entah la..aku pon musykil.. (erk..xmo ngumpat)
ok jiran Depan aku Seorang peniaga air yang sangat kental...
Berasal dari DUMAI,indonesia...tp dah lame sgt bermastautin kat malaysia...mempunyai 2 org anak.. Sorang laki sorang pompuan...Dan aku panggil pakcik jual air ni ayah...sbb aku tgk lingkungan umur die lebih kurang je mcm ayah aku... so ape salahnye kan...merapatkan lagi silaturaahhhhiimmm~~~ (padahal die ade anak pompuan gebu..) hahaha... :P
Puasa pon dah masok hari ke 12... Maknanya x lame lagi dah nak raya...dan berakhir la karier aku sebagai peniaga Bazar Ramaadhan kat Bandar Seri Putra... Perniagaan aku mungkin berlanjutan sehingga puasa ke 23 sahaje kot...Oleh sebab2 tertentu... :)
Kiranya aku agak beruntung sbb...aku dah penah ckp ngan korang..aku pernah tolong abg sepupu aku dekat kafe 3 abdul(kafe dlm KUIS)..Jadi ramai student2 kuis kenal aku...ade yg terus tegor..ade jugak yg x prasan...dan ade jugak yg lupe..bile dah lalu depan gerai aku... diorang terus buat2 muke mcm kenal aku... selalu aku dengar perkataan "eh mcm kenal la abg ni"..
Biasanya bile aku dgr budak2 tu ckp mcm tu..aku terus jerit..."haaa...mai singgah lu dik..mai singgah lu bang,,, mai singgah lu kak...yang x ingat,ingat betol2...yang kenal mari singgaah!!! haaa mai mai mai..."
acap kali aku akan menggunakan perktaan tu...
Hmmm...Omek jugak x lepaskan peluang untuk dtg menjenguk aku kat gerai..(cewah..)
dalam 12 hari kite puasa ni...baru 2 kali die dtg gerai aku...tp 3 kali beli makanan aku..mcm mane tu?? heee..yang 1 lagi tu aku yang hartar kat Hostel die...aumm..Lagipun hari tu die dah ckp nak dtg..n die dah oder by SMS...tp mungkin xde rezeki die nak ke bazar haritu..Ujan pon turun dengan lebatnya.. die pon bukan nya ade transpot..so aku dgn rela hatinya menghantar makanan itu untuk tuan puteri...no big deal la~
Eh,aku rasa dah panjang sgt aku melalut..haha.. Xsedar dah pagi kan..aku nak pegi pasar n Carwash... kereta aku dah ade bau masam,bau ikan agaknye..2 hari lepas tong ikan aku bocor ke hape ntah..tetibe air menitis...
Korang Nak tgk Gambar gerai aku?? oke.. aku tunjuk,tp satuuu jee... hehehe... daaaa...


Haaa...Cun kan... :P

p/s : Pada yang Mengenali diri ini...sila la singgah ke gerai aku... 

10 Situasi yang wanita perlu fahami..!


1. Bila si dia sibuk... ... .. Jangan pula kamu terhegeh-hegeh meminta si dia menjemput kamu di tempat kerja ataupun menemani kamu pergi membeli-belah.

2. Bila si dia ego... ... . Jangan sesekali kamu mempersoalkan tentang keegoan bila sikap sebegini sedang menguasai dirinya. Lelaki amat payah utk mengakui dirinya ego sebaliknya berpendapat ianya ketegasan. 

3. Bila si dia romantik... ... .. Ajaklah si dia bersiar-siar di tepi pantai ataupun makan malam di bawah cahaya lilin sambil mengenangi saat-saat manis pertemuan pertama dan jgn lupa selit sekali perancangan utk masa depan bersama.

4. Bila si dia panas baran... ... .. Jgn membuat sesuatu yg boleh menyemarakkan lagi perasaan marahnya. Cuba kamu berdiam diri dulu sampai kemarahan reda.

5. Bila si dia penat... ... . Jgn mengadu perkara ataupun bercerita ttg hal yg remeh. Dalam saat sebegini si dia hanya perlu rehat yg secukupnya dan jgn memaksa dia membuat sesuatu yg boleh menambah kepenatan.

6. Bila si dia pentingkan diri sendiri... ... ... Cuba berterus-terang dan meluahkan rasa tidak puas hati kamu tentang sikapnya itu. Kamu patut bersikap terbuka dan memintanya supaya mengimbangi pendapat kamu juga. Jgn lupa utk bertoleransi antara satu sama lain.

7. Bila si dia mengongkong... .. Kalau kamu memberontak, pasti akan dimarahinya. Tapi kalau menurut saja katanya takut menjejaskan diri sendiri. Utk itu, kamu perlu berkata padanya utk membiarkan kamu membuat keputusan sendiri asalkan tidak menjejas hubungan kamu berdua.

8. Bila si dia selamba... ... . Cuba tarik perhatian si dia. Contohnya membuat sesuatu yg boleh menarik minatnya. Orang yg selamba ini selalunya ingin kita yg memulakan dahulu. Oleh sebab itu, kamu patut merancang sesuatu bagaimana utk menarik perhatiannya.

9. Bila si dia curang... .. Jgn tuduh tanpa usul periksa. Jika benar si dia curang, bersemuka dan tanya dengan si dia mengapa bersikap begitu. Tapi kalau si dia tetap dengan keputusannya, eloklah kamu sendiri yg berundur dulu sebelum makin parah kelukaan hati.

10. Bila si dia lurus bendul... ... Memang kamu boleh mengambil kesempatan ke atas dirinya tetapi jgn sampai memperlekehkan setiap tindak tanduknya. Kamu patut menjadi perangsang padanya dan mengatakan yg si dia mampu membuat keputusan sendiri tanpa mengharapkan org lain sangat.



sumber


p/s : Pahami lah lelaki...~

Dosa Enggan menunaikan Zakat!!



Daripada Abu Hurairah r.a berkata :
Rasulullah s.a.w telah bersabda:
“Setiap pemilik emas atau perak yang tidak mengeluarkan zakat akan dipakaikan dengan kepingan-kepingan api pada Hari Kiamat, lalu dia dibakar di bahagian rusuk, dahi dan belakangnya dengan kepingan tersebut dalam Neraka Jahanam. Setiap kali kepingan itu menjadi sejuk, ia akan dipanaskan kembali. Setiap hari menyamai lima puluh ribu tahun ukuran sekarang. Keadaan ini berterusan sehinggalah umat manusia diputuskan ke manakah akan ditempatkan, samada ke Syurga atau ke Neraka. Kemudian baginda ditanya: Wahai Rasulullah! Bagaimana dengan unta yang tidak dikeluarkan zakatnya? Rasulullah s.a.w bersabda: Begitu juga pemilik unta yang enggan menunaikan zakatnya. Zakat unta ialah susunya ketika diperah. Pada hari Kiamat, pemilik unta-unta tersebut akan dibiarkan di padang terbuka bersama untanya sebanyak jumlah yang dimilikinya dan tidak berkurang walaupun seekor dari unta-untanya tersebut. Unta-unta peliharaannya akan memijak-mijak dan menggigit pemiliknya. Tatkala unta yang pertama selesai dari menyeksanya, maka unta yang lain pula datang kepadanya. Keadaan ini terjadi dalam satu hari yang mana ukurannya sama dengan lima puluh ribu tahun, sehinggalah umat manusia selesai diputuskan ke mana akan ditempatkan, samada ke Syurga atau ke Neraka. Baginda ditanya: Wahai Rasulullah! Bagaimana dengan lembu dan kambing? Rasulullah s.a.w bersabda: Demikianlah juga pemilik lembu dan kambing yang enggan menunaikan zakatnya. Pada Hari Kiamat pemilik lembu dan kambing tersebut akan dibiarkan di padang terbuka bersama lembu dan kambingnya sebanyak jumlah yang dimilikinya dan tidak berkurang walaupun seekor lembu dan kambingnya tersebut. Lembu-lembu dan kambing-kambing itu tidak ada yang bertanduk bengkok, tidak ada yang tidak bertanduk atau tidak ada yang bertanduk pecah. Semua lembu-lembu dan kambing tersebut menanduk orang itu iaitu pemiliknya yang enggan membayar zakatnya tadi dengan tanduknya dan memijak-mijak dengan tapak kakinya. Apabila lembu atau kambing yang pertama selesai dari menyeksanya, maka datang pula yang lain kepadanya. Keadaan ini terus-menerus terjadi dalam satu hari yang ukurannya sama dengan lima puluh ribu tahun, sehinggalah diselesaikan urusan umat manusia. Lalu dibentangkan jalan kepada umat manusia ke manakah mereka akan ditempatkan, samada ke Syurga atau ke Neraka. Ditanyakan lagi: Wahai Rasulullah! Kuda itu ada tiga jenis: Sebagai beban bagi seseorang, sebagai pendinding bagi seseorang dan juga sebagai ganjaran bagi seseorang. Adapun kuda yang menjadi beban bagi seseorang pemiliknya iaitu kuda yang diikat untuk tujuan pameran, bermegah-megah dan memusuhi pendukung Islam. Kuda itu merupakan beban iaitu dosa bagi pemiliknya. Kuda yang menjadi pendinding bagi seseorang pula ialah kuda yang diikat oleh pemiliknya untuk keperluan perjuangan di jalan Allah, kemudian pemilik itu tidak melupakan hak Allah yang terdapat pada punggung dan leher kuda tersebut. Kuda itu merupakan pendinding iaitu penghalang pemiliknya dari api Neraka. Sedangkan kuda yang menjadi ganjaran bagi pemiliknya ialah kuda yang diikat iaitu dipelihara untuk perjuangan di jalan Allah, untuk pendukung Islam, pada tanah yang subur atau taman. Apapun yang dimakan oleh kuda itu dari tanah subur atau taman tersebut, pasti dicatat untuk pemiliknya kebaikan iaitu ganjaran sebanyak yang telah dimakan olah kuda itu dan dicatatkan juga kebaikan untuk pemiliknya sebanyak kotoran dan air kencingnya. Bila tali kekang terputus dan kuda itu meliar iaitu memberontak, ia lari sekali atau dua kali, maka Allah juga akan mencatatkan untuk pemiliknya kebaikan sebanyak langkah-langkah dan kotoran-kotorannya. Jika pemilik kuda itu membawa kudanya pada sebatang sungai, kemudian kuda itu minum dari air sungai tersebut, padahal sebenarnya dia tidak berniat memberi minum kudanya itu, maka Allah mencatatkan untuknya kebaikan sebanyak yang telah diminum oleh kudanya. Baginda ditanya lagi: Wahai Rasulullah! Bagaimana pula dengan keldai? Rasulullah s.a.w bersabda: Mengenai keldai, tidak ada sesuatu pun iaitu Wahyu diturunkan kepadaku, kecuali ayat Al-Fazzah Al-Jami’ah: فَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْرًا يَرَهُ وَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرًّا يَرَهُ Yang bermaksud: Sesiapa yang melakukan kebaikan sekalipun seberat zarah, nescaya dia akan mendapat balasannya dan sesiapa yang melakukan kejahatan sekalipun seberat zarah, nescaya dia akan melihat balasannya juga”
Riwayat Muslim

p/s : jgn lupe bayar zakat ye kawan2.... huhu

Cara Si DIa Makan!! hikhik


Makan dengan tenang
Wah! Skima habis nampaknya. Suapannya penuh hati-hati. Tapi sikapnya itu buat kamu bosan. Geram pun ada gak. Mana taknya, dia seolah-olah lebih 'minat' dengan makanan itu berbanding dengan diri kamu sendiri. Namun di sebalik sikap dingin si dia itu menggambarkan bahawa dia seorang yang tegas dalam membuat keputusan dan usah diragui soal kesetiaannya. Kamu tetap satu di hatinya! Cewah!

Asyik belek makanan 

Hai! Dia lebih banyak pandang makanan daripada wajah kamu! Macamlah makan tu sedap sangat. Perhatikan cara dia makan. Cukup teliti. Misalnya kalau makan ikan, tulang-tulang ikan itu siap disusun di tepi pinggan. Elok saja! Usah gusar, itu menandakan dia amat prihatin dalam tiap apa juga yang dilakukan. Selain itu, tentu saja dia memang serius dengan kamu. So, usahlah diragukan cintanya!

Serius ketika makan 
Kiranya gaya makan dia okey saja. Tak terlalu cepat atau lambat sangat. Sesekali dia akan berbual tapi taklah kerap sangat. Bermakna kamu masih lagi 'wujud' di depannya. Namun ketika mengunyah, matanya asyik perhatikan kamu hingga kadangkala kamu nak makan pun segan. Alahai! Bertuahnya badan! Nampak sangat dia teramat sayang terhadap kamu dan tak mahu kamu 'hilang' sesaat pun dari pandangannya. Jaga-jaga, kang nanti tercekik tulang pulak! Sikap pelindung jelas ditunjukkan terhadap diri kamu. Berbahagialah yek!

Makan sambil borak 
Syok sangat berbual dengan kamu sampaikan nasi di dalam pinggan pun tak luak. Itu menggambarkan si dia seorang yang periang dan susah nak tengok dia marah. Tapi, merajuk tu adalah. Selain itu, dia juga gemar berterus-terang kerana baginya itu adalah antara perkara utama untuk memastikan sesebuah perhubungan itu berjaya. Tapi awas, jangan buat dia marah. 'Angin satu badanlah pulak!

Makan sambil kerap 
Tengok jam tiap kali makan, selalu nak cepat sedangkan masa masih pangjang dan tak ada perkara yang nak 'dikejar'. Jangan salah faham, bukan dia ada date dengan gadis/jejaka lain, cuma itu dah memang tabiat dia. Itu semua menunjukkan bahawa dia sebenarnya amat menitikberatkan soal masa. Tengok saja tiap kali berjanji. Mesti 'on time' dia sampai. Sebab tu dia tak suka seseorang yang lembap.

Makan sambil merungut
Ada saja yang tak kena. Makanan tak sedaplah, kurang garamlah dan macam-macam lagi. Kadangkala tu, sakit juga hati kamu dibuatnya. Alah! Biasalah tu, dia kan jenis yang suka berterus-terang. Apa saja yang dirasakan tak puas hati akan diluahkan walaupun kadangkala ia merimaskan kamu.Tapi di sebalik sikapnya itu, ia menunjukkan bahawa dia teramat mengambil berat terhadap diri kamu. Cuma awas, dia tu kuat cemburu. Jadi, jangan gatal-gatal nak menjeling jejaka/gadis di meja sebelah walaupun sekadar untuk cuci mata. Nahas kamu nanti!

 p/s: hikhik

Rahsia Warna kegemaran wanita....


Menurut pengkaji, wanita dapat dinilai perwatakannya melalui warna
kegemarannya. Di sini, disebut serba ringkas tentang wanita, warna
dan tafsiran perwatakannya.

MERAH 
Berani, emosional, tegas tamak, tahan melarat dan suka bersenang-
senang. 

BIRU 
Setia pada pasangan, pandai menyimpan wang, kuat kemahuan, suka
berterus-terang, jujur, cekap memberi maaf dan tegas.

HIJAU 
Subur, suka kepada kebahagiaan, tidak suka bergaduh atau bertekak,
patuh pada pegangan agama, suka berhias, teguh pendirian hingga
kadang-kadang seakan kolot.

HITAM 
Suka menyendiri, prihatin, kuat menghadapi dugaan hidup, tidak mudah
dipengaruhi, kuat berfikir, setia pada pasangan, baik hati tetapi
cepat tersinggung.

COKELAT 
Kaya dengan sifat keibuan, suka merenadh diri, sopan santun, halus
budi pekerti, hati mudah merasa was-was dan takut berbuat salah.

UNGU 
Pemurah dan merdeka hatinya, tidak suka diperintah, berinisiatif,
bijak tetapi agak beremosi, keinginannya tidak meluap-luap.

KELABU 
Suka merendah diri, tenang, suka mengalah, suka bekorban peranan
cerdas dan bijak.

KUNING 
Menyukai ilmu, gemar membaca, tekun, cerdas dan tabah menghadapi
cabaran.

PUTIH 
Bersih fikirannya (tidak banyak prasangka), berkata benar, jujur,
rendah hati, sopan santun, ramah, kuat menerima ilmu, sentiasa
tenteram hatinya, suka menolong dan hidup bertawakal



p/s : sedikit sebanyak aku juga masih belajar macam mane nak tambat wanita tercinta... 

12 Khasiat Buah Kurma...



Kurma adalah buah yang tumbuh dari pohon palem keluarga Arecaceae dari genus phoenix.  Nama ilmiah kurma adalah dactylifera phoenix. Kurma diyakini berasal dari tanah di sekitar tepi sungai Nil dan Efrat. Sekarang pohon kurma dibudidayakan secara luas di wilayah beriklim hangat di semua benua, termasuk di Afrika, Australia dan Amerika (California).
Kurma segar memiliki daging berserat lembut dan rasanya sangat manis, seperti campuran sirup gula dan madu. Daging buah kurma berisi gula sederhana seperti fruktosa dan dekstrosa yang mudah dicerna dan cepat mengisi ulang energi tubuh. Karena karakteristik tersebut, kurma sangat cocok untuk mengawali berbuka puasa.
Rincian kandungan gizi kurma (per 100 g) (Sumber: USDA National Nutrient Database)
UnsurNilai giziPersen kecukupan gizi
Energi277 Kkal14%
Karbohidrat74,97 g58%
Protein1,81g3%
Total Lemak0,15 g<1%
Kolesterol0 mg0%
Serat makanan6,7 g18%
Asam Folat15 mcg4%
Niacin1,610 mg10%
Asam pantotenat0,805 mg16%
Piridoksin0,249 mg19%
Riboflavin0,060 mg4.5%
Thiamin0,050 mg4%
Vitamin A149 IU5%
Vitamin C0 mg0%
Vitamin K2,7 mcg2%
Sodium1 mg0%
Potasium696 mg16%
Kalsium64 mg6.5%
Tembaga0,362 mg40%
Besi0,90 mg11%
Magnesium54 mg13%
Mangan0,296 mg13%
Fosfor62 mg9%
Seng0,44 mg4%
Beta karoten89 mcg
Lutein-zeaxanthin23 mcg
Kandungan nutrisi kurma
Kurma memiliki daftar panjang kandungan nutrisi yang bermanfaat bagi tubuh. Tabel di samping menunjukkan kandungan gizi dan unsur non-gizi yang ada pada kurma.
Kurma matang mengandung gula sekitar 80%, sisanya terdiri dari protein, lemak dan produk mineral termasuk tembaga, besi, magnesium dan asam folat.  Kurma kaya dengan serat dan merupakan sumber kalium yang sangat baik.  Lima butir kurma (sekitar 45 gram) mengandung sekitar 115 kalori, hampir semuanya dari karbohidrat.
Khasiat buah kurma
  1. Kaum Arab Badui, yang makan kurma secara teratur, menunjukkan tingkat kejadian yang sangat rendah dari kanker dan penyakit jantung.
  2. Buah kurma kaya serat yang mencegah penyerapan kolesterol LDL dalam usus. Kandungan serat kurma juga membantu melindungi selaput lendir usus dengan mengurangi paparan dan mengikat bahan kimia yang menyebabkan kanker usus besar.
  3. Sebagai makanan laksatif (laxative food), kurma bermanfaat melancarkan buang air besar dan mencegah konstipasi.
  4. Kurma mengandung antioksidan yang dikenal sebagai tanin. Tanin diketahui bersifat anti-infeksi, anti-inflamasi dan anti-hemoragik.
  5. Kurma adalah sumber vitamin A, yang dikenal memiliki sifat antioksidan dan sangat penting untuk kesehatan mata. Vitamin A juga diperlukan menjaga kulit tetap sehat.Konsumsi buah-buahan alami yang kaya akan vitamin A  diketahui membantu melindungi dari kanker paru-paru dan rongga mulut.
  6. Kurma merupakan sumber zat besi yang sangat baik. Besi adalah komponen dari hemoglobin di dalam sel darah merah yang menentukan daya dukung oksigen darah.
  7. Kalium dalam kurma adalah komponen penting dari sel dan cairan tubuh yang membantu mengendalikan denyut jantung dan tekanan darah, sehingga memberikan perlindungan terhadap penyakit jantung koroner dan stroke.
  8. Kalsium merupakan mineral penting dalam pembentukan tulang dan gigi, dan dibutuhkan oleh tubuh untuk kontraksi otot, penggumpalan darah dan konduksi impuls saraf.
  9. Mangan digunakan oleh tubuh sebagai unsur pendukung untuk enzim antioksidan superoksida dismutase.
  10. Tembaga diperlukan dalam produksi sel darah merah.
  11. Magnesium sangat penting bagi pertumbuhan tulang.
  12. Kurma kaya akan vitamin K dan vitamin B-kompleks, yaitu  piridoksin (vitamin B-6), niacin, asam pantotenat dan riboflavin. Vitamin ini membantu tubuh dalam metabolisme karbohidrat, protein dan lemak. Vitamin K sangat penting dalam pembekuan darah  dan metabolisme tulang.
Kalau begitu, betul sekali anjuran Nabi Muhammad untuk berbuka puasa dengan tiga butir kurma!

p/s : banyak2 kan lah mkn kurma eah...

ToLoNg bAgI keMo sY MaKan Eh!~

Recent Posts

Semanis Kopi Pekat

Download Muvee at MHOmuvee

 

Designed by Templateism