Hebat sangat ke perempuan Hisap Rokok???


Assalamualaikum....

Korang...aku ada benda yang nak dikongsikan ni, Kalau korang perasan lah kan.... harini pegi mane-mane pon..mesti nampak perempuan merokok....WTF??
ok,bg korang(perempuan) yg membaca entri ni adalah salah sorang dr perokok-perokok ni... berhenti la...
tak ade gunanya merokok...bahaya untuk kesihatan.. banyak keburukan...Baik lelaki baik perempuan same je sebenarnye... Tapi apa yang aku nak sampaikan kat sini... Kenapa perempuan merokok?? korang dah tak sayang nyawa ke?? kenapa tak hargai nyawa dan kesihatan yang diberi?? Korang x cool pon bile merokok?? nampak mcm bodoh je pon....
Malam td aku lepak mamak...sambil-sambil melayan facebook...tiba-tiba datang 1 group 7 perempuan 3 lelaki duduk berdepan dengan meja aku...Aku mmg kenal sangat dengan diorang ni. Diorang ni semua pekerja salah satu pusat pakaian di giant nilai..(aku selalu teman adik aku beli barang kat situ, sebab tu aku kenal diorang)
Salah seorang dari perempuan tersebut mengeluarkan rokok dari tas tanganya...Seorang demi seorang mencucuh rokok....aku perhati kan je diorang ni... sesekali diorang menjeling aku... Watdehel?
Tolong la...aku tengok korang mcm monyet oke...nampak sangat baru blajar hisap rokok... x sampai 15 minit bakar lg sebatang.... korang ni nak cepat mampos ke hape?? nampak hebat sangat ke??
nak muntah aku tgk gelagat diorang ni... Dah la hisap rokok...lepas tu gelak kuat-kuat sampai air tumpah-tumpah... korang x fikir ke orang sekeliling?? Mamak ni bukan Warisan harta keluarga korang oke.... Hormat la orang lain juga..x kisah la korang nak gelak ke hape ke...tp jangan la sampai membuat org lain merasa tak selesa... ish ish...Tengah aku menyampah nyampah tgk diorang, datang lg 1 group 2 lelaki 2 perempuan duduk bersebelahan dengan meja aku... Pon same jugak...belom oder pon lagi...Rokok dulu dikejarkan... laki perempuan same je...fuuu fuuu hembus asap.. main hembus je...x kisah org sekeliling... Padahal sebelah meja diorang tu sepasang suami isteri....Akak tu Mengandung terpaksa bangun dan duduk kat meja lain... jauh dari diorang semua... kesian akak tu...tp dia sayangkan kandungan dia...nyawa dia dan anak dia... bukan mcm diorang...bukan kata nyawa org lain...nyawa sendiri pon tak sayang... ape nak jadi la...
Sekarang ni budak sekolah perempuan pon ramai sangat dah merokok...haritu aku ternampak seorang budak perempuan merokok atas motor... lagi la hebat...sambil bawak moto sambil merokok... thuii~
Kesian mak ayah korang dik...bagi kepercayaan bawak moto ke sekolah... bagi duit belanja lebih...tp korang beli rokok..Mude-mude dah tak sayang nyawa....

satu hari nanti mesti korang menyesal......percayalah cakap aku.... :)






p/s : Katakan taknak pada ROKOK.... ROKOK MEMBUNUH....

Sepasang Couple Gaduh Dekat Tempat Awam...Memalukan.


Assalamualaikum....
Haa... Harini aku nak kongsi 1 lagi cerita...lebih kurang jugak mcm entri sebelom ni.... tabiat rakyat malaysia..
ok...tadi aku lepak Mcd...(hari2 aku lepak mcd.kehkehkeh), aku dah janji dengan kawan aku ganesh, nak setting lappy baru die... tgh aku setting2... dtg 1 pasangan bercinta...tapi muka pompuan tu agak ketat.. masam  mencuka...diorang duduk berdepan dengan meja aku... tibe2,aku dengar pompuan menjerit2... mcm kene sawan babi... haha
rupa2 nya diorang tgh gaduh... kesian aku tgk lelaki tu... kene maki di khalayak ramai.. ish ish... jatuh martabat beb...mcm2 ayat aku dengar... You are fakap!!... kau mmg x guna...kau x pernah menghargai aku... agak2 la kak... kalau nak gaduh keluar la... pegi la kat tempat yg tak ade org.. jgn la memalukan diri sendiri.. ape yg aku nak ckp kan...perbuatan anda tu sangat2 la memalukan dan BODOH... siyes beb...




p/s : aku ade snap gambar diorang...tp bila pikir2 balik...x payah la kot nak aibkan org... just nak kongsi je... sekurangnya jdkan pengajaran... jgn terlalu ikotkan emosi... buruk padahnya nanti... hehehe

Selamat Tinggal Sayang...


Assalamualaikum...

Hati aku rasa agak tak tenteram sekarang...bila memikirkan akan kepergian aku... banyak bende yang aku akan tinggalkan...banyak perkara yang aku terpaksa lupakan...terlalu berat untuk aku...
Satu kehilangan yang amat payah untuk aku lupakan... Harini,baru aku tau,kau x penah menghargai kehadiran aku...aku sangat berterima kasih untuk segala-galanya.... setelah kau beri peluang untuk aku... Semakin hari,aku semakin tersiksa dengan kesetiaan aku...bukan aku merungut tapi cuma meluahkan... aku rasa sangat hina....
aku tau aku x sempurna...xda rupa..bukan seperti yang kau idamkan.... tp percaya lah... aku dah mula rindukan kau....setiap hari hanya kau yang aku fikirkan.... apa yang kau nak aku lakukan untuk membukti kan semuanya? Aku tak pernah meminta dan tak pernah terlintas lansung untuk berkenalan dengan kau... tapi aku percaya semua ini adalah kuasa Allah s.w.t... Wlau sesaat pon aku takkan melupakan kau...
Aku takkan pernah mengalah...Aku takkan berputus asa...





p/s : aku syg sgt kat kau....lgu ni aku tujukan khas buat kau...semoga kau suka... :)

Tabiat Rakyat Malaysia...


Assalamualaikum...
haih...aku nak kongsi sikit dengan korang tentang tabiat rakyat malaysia ni...
ok,tadi aku pegi Mcd..lepak dengan kawan aku.... mase tengah lepak aku keluar sekejap nak hisap rokok... aku pon lepak kat tangga kakilima... Sedang aku syok2 hisap rokok..datang 1 kereta parking betol2 depan aku..Aku pon tgk je la..Pemandu kereta tersebut turun dan masok ke dalam Mcd... tinggal wife die dalam kereta... Masalahnya...die parking kereta dekat parking moto...kebetulan dtg 2 biji moto,aku tgk muke diorang sangat kecewa sbb xde tempat nak parking... Dan moto tersebut terpaksa parking bawah pokok... ish...
dlm 15 minit kemudian....pemandu td keluar dr Mcd bersama bungkusan...terus menuju ke kereta nya... Lepas tu tak pasal-pasal...die campak 2 biji cawan atas jalan raya....sikit lagi nak kena aku...nasib baik x kena..
kalau tak...ish..tak tau la nak cakap... Lepas die buang...die buat muka lembu...sikit pon x rasa bersalah... sikit pon die tak pedulikan aku kat situ...terus die blah mcm tu je... ish ish... ini bukan pengalaman pertama aku... dah banyak kali aku jumpe orang mcm ni...Lansung xde hormat kat org lain... kalau xnak hormat kat aku pon...sekurangnya hormat kat alam sekitar kita....







p/s : Jangan buang sampah merata-rata..sayangi lah alam sekitar...

Rompakan Kedai Mamak!!



Alamak...bahaya betul kan...lepas tgk video ni...takut pulak rasenye nak lepak Mamak sampai pagi...
kes ni berlaku sekitar Jam 4.00am...Kejadian ni berlaku pada 28/08/2011...
bermakna 2 hari sebelom raya....mungkin ramai yang dah balik kampung...so mamak pon x ramai yang lepak..
Jadi perompak-perompak ni amek kesempatan atas kesenangan org lain.... habis laptop...hanset...mesen cashier diorang amek... jahat betul diorang ni..

Tempat Kejadian : Restoran Subur Seksyen 15 Shah Alam....

jom tgk video ni....




p/s : lepas ni jangan lepak mamak sampai pagi2 sangat taw...(peringatan untuk diri sendiri je)

Sakitnya Hati Aku!!


Assalamualaikum....


Huh...siyes skang aku tgh panas hati, Dengan sape aku panas?
ngan korang?? bukan-bukan...aku panas hati dengan pengurusan KLINIK PAKAR BEDAH MULUT HOSPITAL KAJANG..
Ok.,aku cite sikit...
2 bulan lepas aku buat check up dekat klinik Pergigian klinik Kerajaan Bandar Seri Putra...then die ckp gigi aku dah teruk..lubang dah besar sangat..so die xbleh buat...then doktor tu suruh aku jumpe pakar dekat Hospital Kajang ataupon Serdang... So, aku memilih Hospital Kajang. Hari tu aku pergi ambil Date untuk pembedahan kecil.. Memang ok..Doktor pon Cantik...Dr.Akma name die...lemah lembut....Putih,suara pun halus je... mmg best la... mase tgh check2..aku layan je...haha...I rela yewww~ Selepas membuat sinaran-X (X-ray),Dr Akma ckp geraham aku kene bedah..Aku pon ok je...sbb dah lama sangat aku tahan sakit... baik cabut je dari merana...
Dr Akma pon mengabil buku appointment beliau dan check tarikh yang terdekat....Dengan rasminya aku menandatangani surat persetujuan,dan tarikhnya 6/09/2011 jam 2pm..
Selama 2 bulan aku tggu untuk cabut gigi ni...Dengan Exitednye aku bangun pg td...kumur2 listerine,
tapi rupanya kekecewan menyulubungi perasaan aku sekarang...
Sesampai nya aku kat Hospital td...aku pon beratur nak ambil nombor... bila aku dipanggil aku menyerahkan Kad merah yang diberi pada aku 2 bulan lepas...
Misi : Encik duduk dulu ya...nnti sekejap lg sy panggil.
Aku : oke...
Misi : Encik  Muhamad.
kedengaran nama aku di panggil aku pon terus bangun menuju ke Misi tersebut...
Misi : Encik,sila bayar yuran pendaftaran rm5 dan rm50  untuk kos pembedahan....
Aku : eh,kene bayar rm50 ke? haritu xde bgtahu apa-apa pon...
Aku : *dalam hati* bengang gile aku...mane ade cash..aku ade rm 20 je ni...
Misi : ye ke xde bgtahu??kalau xde kita terpaksa postpone appointment ni...
Aku : Kak, dah 2 bulan sy tunggu,takkan nak cancel mcm tu je... lgpon kenapa haritu x cakap....(aku dah naik darah)
Misi : erm...Maaf la Encik...kalau Encik ada rm50 sekarang jugak kita lakukan pembedahan... Encik ni kakitangan kerajaan atau swasta??
Aku : *Dalam hati* Aku kakitangan ko karang, batu tau....
Aku : kalau nak postpone bile tarikh terdekat??
Misi : sebentar ye Encik sy ambil buku appointment..
tak sampai 5 minit misi tu datang balik...
Misi : Encik...Maafkan saya...paling cepat bulan 11 ni...
Aku : bulan 11?? WTF...brape haribulan tu??
Misi : 15/09/2011..mc mana tu? boleh tak?
Aku : ok la kot...dah lama sy tahan sakit...kecewa betol la mcm ni..
Misi : Maaf ye Encik...sy akan pastikan kejadian ini takkan berulang lagi...

Siyes beb...aku kecewa gila...sepatutnya dia follow up la appointment date by date....Call je...Sms pon xpe...
haritu mintak no fon sangat... dr bulan 7 aku tugggu nak cabut gigi...bulan 11 baru nak cabut...
4 bulan aku kene tunggu....Rela aku pegi klinik gigi swasta... Esok jugak cabut... hmmm
Lagipon bulan 11 ni abg aku kawen...so aku dekat sarawak...Mmg tak dpt lg la nak cabut bulan 11 ni....
MALANG!!!




p/s : Nasib2....

Selamat Jalan Sahabatku....


Assalamualaikum.....

Alhamdulillah...lily sudah pon selamat tiba di Sabah,Negeri di Bawah Bayu..
Merasakan Saat-saat akhir melihat pemergian lily...Sedey sgt...tp aku respect sgt dgn lily sebab die kelihatan tenang...Senyum je..sikit pon x tunjukkan kesedihan walaupon aku tau dalam hati die bertapa peritnya perpisahan..Entah bile lagi kita akan berjumpa kan lily...


Igt pesanan Acik...Jaga diri baik2 kat tempat org....kuatkan semangat...jgn mudah terpengaruh dengan nikmat dunia...hidup jauh dr keluarga ni mcm2 bende boleh berlaku..Elak kan taw...berkawan tu jaga2... bukan acik nak membebel....tp acik cuma igtkan je...acik harap lily cepat dpt sesuaikan diri kat sane ye.. Semoga Allah sentiasa melindungi lily...


Tgk die Cool je kan??


p/s : Sedey :(

Seronoknyaa Raya!!!


Assalamualaikum... aumm... setelah sekian lama x mengupdate blog ni, ye la kan..raya ni bz sgt.... hehe.... Exited sgt nak raya....Awal betol rasanya aku balik kampung,24/08/2011.. 6 hari sebelom raya... n aku balik sini balik 3/09/2011..10 hari aku kat kampung...mcm2 bende aku buat...oke..aku nak list kan sikit jadual aku kat kampung....huk2..saje nak kongsi2..

24/08/2011

Baru sampai kampung...rilek2..xde buat ape sgt..huhu

25/08/2011

Tahun ni..Pakcik aku buat Tandas baru kat luar rumah..mase aku baru sampai kampung,agak terkejut jugak la tgk bilik air tu..tetibe je ade..hikhik...bilik air tu belom siap sepenuhnya...tp dah boleh pakai... cume dinding die x plaster lg n xde lampu...So,untuk hari2 yg berikutnya mmg banyak gile keje aku....ades... harini x brape banyak kerja jugak...aku just ukur tanah untuk paip n longkang...kejap je setel...ptg dah santai...hehe

26/08/2011

Harini,banyak sikit kerja..pg2 lg aku dah bangun untuk buat longkang..dr pukul 9 pagi aku korek tanah sampai la pukul 12...puase beb...gile letih!! nyaris2 dah.. xtipu..mmg letih sangat!! hehe..
pukul 1, tanam longkang sambil menyimen..ni pon agak letih jugak..mcm pekerja kontrak dah aku rase..huhu
dalam pukul 4 dah siap longkang...Alhaldulillah...siap 1 bab...aku mmg rasa lega sgt...TIBA-TIBA...pakcik aku ckp...kiri kanan longkang tu kene simen..takut nnti hujan turun tapak longkang tu terhakis dan menyebabkan longkang tu pecah...ciss.. baru nak rilek...dah dtg keje lg 1... tp aku x buat pon.. aku buat keesokan harinya...hehe.

27/08/2011

Pagi ni bangun2 je tidur aku dah jem...pinggang sakit sebab menjobak(mengorek) tanah semalam..
dengan terpaksanya aku bangun jugak..mandi2 then teruskan perjuangan... sepupu aku bancuh simen... aku pon terus membuat bibir longkang tersebut..dlm pukul 11 dah siap... aku pon santai2 kat beranda rumah..tiba-tiba terfikir untuk membaiki pangkin (pondok tempat lepak2) yg dah uzur gile..
so,aku pon teruskan niat baik aku tu...aku start cari kayu2 terpakai kat keliling rumah..kayu pagar2 lame semua aku ambil..aku kumpulkan bawah pokok belimbing...lepas tu..aku tanya pakcik aku...
aku : pak itam,paku kecik ngan tukul ade x?? gergaji ?
Pak Itam : tukul ngan gergaji ade...paku , ade paku payung ngan paku besar je.. ko nak wat ape??
aku : alaa...nak buat pangkin...takkan pakai paku payung kot... adess
 Pak Itam : xpe..esok itam belikan paku kecik.. eh..itam nak suruh ko buat lampu kat bilik air belakang ngan bilik air baru...pastu repair lampu bilir air dlm umah sekali...bleh x?? nnt itam belikan wayar2 ngan mentol semua...ko nak ape2 x?
aku : ok...tam..nnt belikan wayar lebih sikit eh...acik nak tarik lapu sampai pangkin skali...nnt mlm2 bleh lepak wat BBQ...
Pak Itam : bagus idea ko ni cik...tak sangka otak ko ni mcm batu caves...haha
kata Pak Itam aku...haha..ampeh nye pakcik...
aku dah terbayang2 pangkin yg aku akan buat esok...
aku pon amek pensil n kertas buat lakaran... x sabar betol nak tggu esok....
Erm..27/ogos/2011 ni adalah hari bahagia buat aku..sbb...Aku dilahirkan pada 27hb... bermaksud besday aku la tuh..hakhak...

28/08/2011

Harini aku x bangun sahur...x sedar org kejut...uwaa...perut lapar...tekak kering...badan penat... then tetiba pakcik aku ckp..pagi ni nak kene  cari buluh lemang...JEM!!!
xde mood betul aku nak masuk utan pagi2+perut lapar mcm ni...tp...xde sape pakcik aku nak harapkan...
so terpaksa jugak aku masok utan...nasib baik xde cabaran sgt..sbb bg aku...setakat amek buluh lemang ni perkara biasa..sebab tiap2 tahun pon aku jugak yg slalu cari buluh lemang...
lepas balik dr cari buluh..aku terus memotong buluh tersebut ruas demi ruas dan membersihkan nya...lepas tu, aku teruskan projek pangkin aku...aku start membuat ukuran kat kayu,menggergaji,mengorek tanah,memacak, dan memaku....
Alhamdulillah....siap jugak aku punya pangkin dan bangku...x sangka betol aku..rupa2nya aku ada bakat bertukang... hehe...selesai sudah 1 bab...mmg aku sangat berpuas hati dengan hasil kerja aku....
Petang tu..aku teruskan projek wiring aku pulak...Dari atas rumah aku memanjat...sambungkan wayar, Buat Plug, tarik dari lampu beranda sampai ke bilik air baru dan terus buat sambungan untuk tarik ke pangkin aku...
waaa...lawa siot..aku teruskan lagi projek aku dengan memasang lampu liplap (lampu kelip2) dekat branda rumah... kemudian aku teruskan lagi dengan memasang lampu untuk bilik air belakang... Alhamdulillah...semua siap..
Cemerlang...Selesai lg 1 bab.... :)

29/08/2011

Alamak..Hari terakhir untuk segala persiapan...harini aku bangun agak lewat sebab,kebanyakan kerja dah siap..tinggal berberapa perkara je lagi..
bangun2 je dr tido...aku terus ke pangkin...lepak2...menikmati udara pagi...walaupon matahari dah kelihatan...tp cuaca agak redup..berteduhkan pokok belimbing yg rendang...dengan suasana pg kampung yang nyaman.... aku terus
khayal dengan kicauan burung murai yang bersahutan...lepas mandi aku trus mengopek kelapa untuk membuat santan, Agak banyak jugak kelapa yang aku kopek.. 30 biji..lenguh jugak la tangan memisahkan sabut dr isinya...
lepas siap mengopek kelapa,aku terus melihat sekeliling takut2 ada lagi benda yang aku terlupa nak buat...
setelah siap daun pisang dimasukan dalam buluh..aku menyusun buluh dalam baldi dan aku letakan buluh tersebut dekat dapur supaya beras pulut dan santan dimasukan kedalamnya... (kerja org dapur la tu)..
lebih Kurang 3 petang baru api dihidupkan..setengah jam kemudian barulah lemang2 td di susun rapat di tepi bara api yang membara (cewah!).. Setelah siap semuanya... Lemang pon dah bakar,langsir pon dah ditukar, kuih pon dah disusun.. baju melayu pon dah digosok,
semuanya lah dalam keadaan bersedia... mlm ni aku bersantai di pangkin sambil bermain meriam..ahaks...meriam?? iyeee syg, MERIAM!! huhu
menjadi rutin tiap2 tahun...bermain meriam adalah satu pekara yang sangat menyeronokan.. siyes...korang try la.. eh..jangan... nnti putus jari...aku dah pro..so, xpe la...pengalaman banyak..
sejak umur aku 13 tahun aku dah mula berani main meriam... Segala-galanya sepupu aku yg ajar...dr meriam tin, sampai la meriam buluh... dan paling latest... meriam btg paip.gempak woo...

Sebenarnya banyak lagi yang aku x cite kat korang.... aaku skip2 je... nak cite dr A-Z letey gak la... aku ok je..kot2 korang yang bosan nak bace... hehehhe.... aku nak kongsikan sikit gambar2 yg aku amek kat kampung...hasil2 kerja keras aku dan sepupu2 aku...... :)













p/s : raya tahun ni sangat bermakna...dan sangat sedey dengan pemergian arwah atuk&wan aku.. :(

ToLoNg bAgI keMo sY MaKan Eh!~

Recent Posts

Semanis Kopi Pekat

Download Muvee at MHOmuvee

 

Designed by Templateism