Butang "Like" Untuk Blogger!!


Salam.. Ahha... Sekarang ni mcm2 kan nak tambah kat blog...
itu la ini la..makin lame makin xtau nak tambah ape dah...
Memandangkan 2 3 org dah tanye kat aku..
"Eh awk...mcm mane ek nak letak like button kat entri mcm awk punye tu??"
OK..harini aku jawab... aku cube buat tutorial..tp aku bukan lah hebat sgt...
aku pon masih lg blaja2 HTML ni...hehe...Aku harap korang cube sampai boleh ek...









1 Dashboard ----> HTML ----> klik Expand Widget Templates (kotak kecik)
2 Cari  <div class='post-footer'> , Lagi senang kalau tekan ctrl+f..taip dlm SEARCH BOX tu.
3 Copy Code dibawah ni..dan pastekan Code tersebut di bawah <div class='post-footer'>..




Contoh : 


<div class='post-footer'> <---- Paste Code Bawah Text Ini...
<script>var flike = { url : "<data:post.url/>", buttonType : "button_count," width : "100", height : "25" }</script><script src="http://orkut-share.googlecode.com/svn/trunk/flike.js"> </script>


Ataupon...


1 Dashboard ----> HTML ----> klik Expand Widget Templates (kotak kecik)
2 Cari <data:post.body/>   , Lagi senang kalau tekan ctrl+f..taip dlm SEARCH BOX tu.
3 Copy Code dibawah ni..dan pastekan Code tersebut di bawah <data:post.body/>..


Contoh : 
 
<data:post.body/> <----Paste Code Bawah Text Ini...
<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
<div style='padding: 10px 0px 5px 0px;'>
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=button_count&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&amp;height=21&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:100px; height:21px;'/>
</div>
</b:if>


p/s: senang je kan...selamat mencuba kepada korang..hehe

















0 comments:

ToLoNg bAgI keMo sY MaKan Eh!~

Recent Posts

Semanis Kopi Pekat

Download Muvee at MHOmuvee

 

Designed by Templateism