Hebat sangat ke perempuan Hisap Rokok???


Assalamualaikum....

Korang...aku ada benda yang nak dikongsikan ni, Kalau korang perasan lah kan.... harini pegi mane-mane pon..mesti nampak perempuan merokok....WTF??
ok,bg korang(perempuan) yg membaca entri ni adalah salah sorang dr perokok-perokok ni... berhenti la...
tak ade gunanya merokok...bahaya untuk kesihatan.. banyak keburukan...Baik lelaki baik perempuan same je sebenarnye... Tapi apa yang aku nak sampaikan kat sini... Kenapa perempuan merokok?? korang dah tak sayang nyawa ke?? kenapa tak hargai nyawa dan kesihatan yang diberi?? Korang x cool pon bile merokok?? nampak mcm bodoh je pon....
Malam td aku lepak mamak...sambil-sambil melayan facebook...tiba-tiba datang 1 group 7 perempuan 3 lelaki duduk berdepan dengan meja aku...Aku mmg kenal sangat dengan diorang ni. Diorang ni semua pekerja salah satu pusat pakaian di giant nilai..(aku selalu teman adik aku beli barang kat situ, sebab tu aku kenal diorang)
Salah seorang dari perempuan tersebut mengeluarkan rokok dari tas tanganya...Seorang demi seorang mencucuh rokok....aku perhati kan je diorang ni... sesekali diorang menjeling aku... Watdehel?
Tolong la...aku tengok korang mcm monyet oke...nampak sangat baru blajar hisap rokok... x sampai 15 minit bakar lg sebatang.... korang ni nak cepat mampos ke hape?? nampak hebat sangat ke??
nak muntah aku tgk gelagat diorang ni... Dah la hisap rokok...lepas tu gelak kuat-kuat sampai air tumpah-tumpah... korang x fikir ke orang sekeliling?? Mamak ni bukan Warisan harta keluarga korang oke.... Hormat la orang lain juga..x kisah la korang nak gelak ke hape ke...tp jangan la sampai membuat org lain merasa tak selesa... ish ish...Tengah aku menyampah nyampah tgk diorang, datang lg 1 group 2 lelaki 2 perempuan duduk bersebelahan dengan meja aku... Pon same jugak...belom oder pon lagi...Rokok dulu dikejarkan... laki perempuan same je...fuuu fuuu hembus asap.. main hembus je...x kisah org sekeliling... Padahal sebelah meja diorang tu sepasang suami isteri....Akak tu Mengandung terpaksa bangun dan duduk kat meja lain... jauh dari diorang semua... kesian akak tu...tp dia sayangkan kandungan dia...nyawa dia dan anak dia... bukan mcm diorang...bukan kata nyawa org lain...nyawa sendiri pon tak sayang... ape nak jadi la...
Sekarang ni budak sekolah perempuan pon ramai sangat dah merokok...haritu aku ternampak seorang budak perempuan merokok atas motor... lagi la hebat...sambil bawak moto sambil merokok... thuii~
Kesian mak ayah korang dik...bagi kepercayaan bawak moto ke sekolah... bagi duit belanja lebih...tp korang beli rokok..Mude-mude dah tak sayang nyawa....

satu hari nanti mesti korang menyesal......percayalah cakap aku.... :)






p/s : Katakan taknak pada ROKOK.... ROKOK MEMBUNUH....

6 comments:

bighagenjo said...

awak tu dah berenti merokok belom?

aNc said...

dah la sayang..sebab tu ai berani tulis kat sini..hehehe

Anonymous said...

dua2 adik i also killer smoker so apa i nak bg respon kat u punye karangan? even i mbebel mak n arwah ayah membebel they still like that... if one word we all ckp dia 10 word balas balik... last i bebel ask to stop dorg just balas we all merokok but sembahyang still xtinggal so i nak cakap pe lagi?

aNc said...

ckp la...xpe la....esok2 kalau dah dpt penyakit,kandungan x sehat or something happen with they health... time tu la igtkan balik dgn nasihat yg pedas2....menyesal kemudian tidak berguna.... huhuhu

Shahazrin said...

tak respect langsung dengan mereka yang mcm nie. kesian la... Kenapa nak campakkan diri dalam kenbinasaan...

aNc said...

betul tu shahazrin.. tak respect lansung....

ToLoNg bAgI keMo sY MaKan Eh!~

Recent Posts

Semanis Kopi Pekat

Download Muvee at MHOmuvee

 

Designed by Templateism